Calitatea apelor din Bazinul hidrografic Crişuri este urmărită conform structurii şi principiilor metodologice ale Sistemului de Monitoring Integrat al Apelor din România. La nivel de bazin hidrografic Crişuri, sunt monitorizate 92 de secţiuni, 7 lacuri, 122 de foraje şi 138 surse de poluare cu program de supraveghere.
„Din punct de vedere ecologic, în judeţul Bihor în jur de 75% din principalele cursuri de apă sunt în stare foarte bună şi bună”, a preciza Dorel Dume, directorul Direcţiei Apelor Crişuri Oradea. Ape mai puţin calitative sunt în Peţa, în aval de Oradea, în Ier, Mouca – Şimian şi CPE2 Oradea.
Ape de calitate
„Normele europene impun ca până în 2015, în toate ţările membre UE resursa de apă să atingă o stare ecologică bună adică să se încadreze în clasa a II-a de calitate. Analizele pe primul trimestru din 2009 indică faptul că în judeţul Bihor obiectivul de calitate a apelor impus de normele europene este realizabil” subliniază directorul DA Crişuri, Dorel Dume.
Stabilirea categoriilor de calitate se realizează prin compararea valorilor obţinute cu cele prevăzute de lege. Pe baza elementelor de calitate biologice, hidromorfologice, chimice şi fizico-chimice se stabilesc cinci stări ecologice pentru râuri şi lacuri naturale: stare foarte bună (clasa I), bună (clasa II), moderată (clasa III), slabă (clasa IV) şi stare proastă (clasaV).
Sistemul de supraveghere a calităţii apelor se realizează în flux lent, adică lunar, şi în flux rapid, adică zilnic. La nivelul judeţului Bihor, în flux lent sunt monitorizate Crişul Negru, Crişul Repede, Barcău şi Ier, precum şi afluenţii lor, iar în flux rapid, monitorizarea se realizează, la nivelul unei singure secţiuni de supraveghere, şi anume pe Crişul Repede la Tărian.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!