Reprezentanţii Direcţiei Apelor Crişuri (DAC) Oradea continuă acţiunea de monitorizare a calităţii apelor. „Importanţa deosebită a activităţii de monitoring a calităţii apelor rezidă din faptul că aceasta pune permanent în evidenţă stadiul calităţii resurselor de apă. Pe baza datelor se adoptă strategia de protecţie eficientă a calităţii acestor resurse”, a precizat Raluca Negruţ, purtătorul de cuvânt al instituţiei. La nivel de bazin hidrografic Crişuri sunt monitorizate 92 de secţiuni, şapte lacuri, 122 de foraje şi 134 surse de poluare cu program de supraveghere, constituind baza evaluării stării globale a apelor. Din totalul secţiunilor monitorizare, în cursul trimestrului al II-lea, după toate grupele de indicatori fizico-chimici au fost efectuate la nivelul a 32 de secţiuni. Din punct de vedere ecologic, în judeţul Bihor 75% din principalele cursuri de apă sunt în stare foarte bună şi bună.
Depăşiri a parametrilor
Depăşiri în ceea ce priveşte analiza fizico-chimică faţă de clasa a II – a – stare bună, în judeţul Bihor s-au constatat în următoarele secţiuni precum cea de pe Barcău în localitatea Sânlazar. Aici apa se încadrează în clasa a III-a de calitate după regimul de oxigen şi în clasa a IV-a de calitate după poluanţi toxici specifici. Şi pe râul Bistra în localitatea Chiribiş apa este destul de poluată încadrându-se în clasa a IV- a de calitate.
Râul Crişul Negru a fost monitorizat în şapte secţiuni. Rezultatul analizelor încadrează râul în clasa a II-a de calitate pe toata lungimea monitorizată.
Şi Crişul Repede a fost monitorizat tot pe şapte secţiuni. Rezultatele analizelor indică o stare bună a apei încadrandu-se în clasa a II-a de calitate, adică stare bună datorită unor indicatori chimici relevanţi precum fenoli, detergenţi şi alţi poluanţi toxici. După restul indicatorilor chimici (salinitatea, regimul de nutrienţi), râul se încadrează în clasa I de calitate pe tot tronsonul monitorizat.
„Normele europene, stabilite prin Directiva Cadru privind Apa, impun ca până în 2015 în toate ţările membre UE resursa de apă să atingă o stare ecologică bună adică să se încadreze în clasa a II-a de calitate. Analizele pe primul trimestru din 2009 indică faptul că în judeţul Bihor obiectivul de calitate a apelor impus de normele europene este realizabil”, a concluzionat Raluca Negruţ.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!