Jocul caprei este un obicei întâlnit în perioada sărbătorilor de iarnă, între Crăciun şi Anul Nou. Este considerat o formă elementară de teatru popular cu actori, dansuri energice, costumaţii specifice, versuri şi strigături tradiţionale.
[eadvert]
Pe 27 decembrie, Călin Pop, liderul trupei rock orădene „Celelalte cuvinte”, a lansat pe Youtube un nou videoclip cu o piesă de pe albumul solo „Ritual de iarnă”, scos la Soft Records în 2015. „Piesa este de pe albumul «Ritual de iarnă» și nu se putea ca alături de «Jocul ursului» apărut anul trecut să nu-i fac video unui asemenea obicei din strabuni, mai ales că am reușit abia în acest an să obţin și niște filmări originale. Piesa este o prelucrare instrumentală reînregistrată audio anul acesta. Capra dansează, moare si renaște, întruchipând regenerarea ritualică şi continuitatea ciclică a vieții”, spune Călin Pop despre noul video.
Filmările la care se referă artistul reprezintă dansul caprei jucat de Ansamblul folcloric şi de dansuri populare „Ca La Noi” din Bacău, coregraf Robert Costrovanu. „În concepţia mitologică a popoarelor din sud-estul Europei, capra şi dubletul ei masculin ţapul au fost concepute ca personificări demonice ale prolificităţii zoologice şi fertilităţii telurice. De aceea întâlnim în ornamentică, în proza şi poezia populară, simbolurile şi alegoriile caprei şi ţapului… Mitologia creştină a preluat şi remodelat profilul daimonologic al caprei şi ţapului. Din «făpturi daimonice» ce promovau fecunditatea şi fertilitatea, au devenit «animale diavoleşti» care întrupează desfrâul, piază-rea, nenorocirea. Cu toată această prelucrare şi remodelare demonologică în spiritul unor superstiţii şi credinţe străvechi despre capră şi ţap, mai persistă încă în folclorul feudal al unor popoare sud-est europene, reminiscenţe mitice din străvechiul cult al acestor animale domestice“, este citatul din Romulus Vulcănescu – Mitologie Română pus ca text explicativ la prezentarea videoclipului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!