Cursuri de formare profesională, asistenţă la întocmirea dosarelor şi depunerea proiectelor la APIA, participare la târgul apicol de la Valea lui Mihai dar şi inedita acţiune de promovare a produselor apicole în şcolile din Bihor sunt doar câteva din activităţile derulate de Asociaţia ApiBioProduct din Bihor.
Asociaţia, care numără peste 200 de membrii cotizanţi cu 14.000 familii de albine, face parte din Federaţia Roapis. „Prin intermediul federaţiei am reuşit să transmitem la nivel guvernamental datele despre starea de calamitate urmare a condiţiilor climatice nefavorabile. Demersurile noastre au dus la obţinerea sprijinului financiar de minimis în apicultură”, ne-a spus Nicolae Botoş, preşedintele asociaţiei.
De asemenea, o realizare semnificativă a asociaţiei bihorene este faptul că în urma demersurilor făcute norma de venit pe anul 2015 a fost stabilită la 28 de lei. „În anul 2014, apicultorii bihoreni au avut cea mai mare normă de venit impozabilă din ţară şi anume 65 lei la familia de albine, în timp ce alte judeţe limitrofe au avut următoarele norme de venit: Cluj 18 lei, Arad 20 lei, Satu Mare 30 lei, cea mai mică din ţară fiind în Călăraşi de 11 lei. Noroc că am găsit înţelegere la conducerea Direcţiei pentru Agricultură Bihor şi pentru anul 2015 norma de venit va fi de 28 lei”, spun reprezentanţii ApiBioProduct.
Calificare: apicultor
Eficienţa economică a stupinei este determinată de mai mulţi factori. Cu ocazia cursurilor de pregătire profesională în apicultură, profesorii Gheorghe Almaşi şi dr. Alexandru Bercean, lectorii cursurilor, încearcă să-i determine pe apicultorii începători să cunoască aceşti factori, cum să determine gradul lor de importanţă şi cum trebuie să intervină încât să aibă efecienţă economică în stupină. Cursurile, care conţin atât probe teoretice cât şi practice, durează 10 săptămâni şi costă 400 de lei. Din 2011, de când s-au demarat cursurile, şi până în prezent, 289 de persoane au obţinut diplome care le atestă calificarea de apicultor. Diplomele eliberate de ApiBioProduct, recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministetul Educaţiei, sunt recunoscute de asemenea în Uniunea Europeană. „Avantajul este că avem toată baza practică aici, astfel că pregătirea viitorilor apicultori să fie temeinică. La sediul asociaţiei se găsesc câteva familii de albine care constituie o bază didactică importantă pentru însuşirea cunoştinţelor practice”, spune lectorul cursurilor prof. Gheorghe Almaşi.
De asemenea, învăţăceii au posibilitatea de a vedea pe viu procesul de fabricaţie de la simpla ramă până la cel mai complicat utilaj: pavilionul apicol, dat fiind fapul că preşedintele asociaţiei Nicolae Botoş deţine singura firmă din judeţ care se ocupă de proiectarea şi execuţia acestor dotări apicole.
O şcoală altfel
La sfârşitul anului trecut, asociaţia ApiBioProduct a desfăşurat în patru şcoli din Oradea şi din judeţ acţiunea intitulată „Micul dejun cu miere”. Astfel, elevii au fost informaţi despre importanţa apiculturii şi a produselor apicole. Şi pentru a „îndulci” momentul au fost distribuite elevilor nu mai puţin de 1.330 de caserole cu miere donate de apicultori.
Cu aceste şcoli au fost încheiate parteneriate, urmând ca acţiunea să aibă continuitate şi anul acesta.
Şi în cadrul Programului „Şcoala altfel”, care se va desfăşura anul acesta, asociaţia va merge în şcolile partenere şi ca o completare a cunoştinţelor acumulate la lecţiile de biologie, vor fi prezentate informaţii despre albine şi despre importanţa lor.
Preocuparea privind învăţarea noii generaţii despre apicultură şi importanţa ei este dovedită şi de faptul că prof. Gheorghe Almaşi a condus delegaţia de copii apicultori din România la olimpiada de apicultură care s-a desfăşurat în Polonia. Prezentă pentru prima dată la această olimpiadă, delegaţia ţării noastre a ocupat un loc onorabil. „Anul acesta ne pregătim să mergem în Slovacia. În prezent pregătesc în acest sens un copil din judeţ care va participa la selecţiile pe ţară”, a punctat prof. Gheorghe Almaşi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!