[eadvert]
Credincioșii care doresc să se roage la Calea Crucii, chiar și fără prezența fizică a unui preot, o pot face pe Dealul din Vintere. Aici au fost instalate de curând Coduri de Bare pentru a ajuta oamenii care aleg să viziteze obiectivele din Vintere să rostească această devoțiune în orice moment. Practic, fiecare din cele 14 stări are un Cod QR cu rugăciunea rostită de preotul paroh Florin Jula, iar pricesnele sunt interpretate de îndrăgita artistă Sava Negrean Brudașcu.
Cele 14 stațiuni rememorează patimile suferite de Isus pe dealul Golgota. Calea Crucii a fost contruită pe Dealul de la Vintere și este un minunat loc de reculegere, de liniște, de rugăciune.
Cele 14 stațiuni ale Căii Crucii rememorează momentele semnificative care s-au întâmplat pe drumul Mântuitorului spre Răstignire și sunt dispuse de la baza dealului până la monumentul sfințit cu ocazia centenarului Marii Uniri de la 1918. La realizarea acesteia a contribuit întreaga comunitate, oameni din medii sociale diferite, astfel că acest proiect nu poate decât să unească întreaga comunitate.
„Calea Crucii a fost construită în 2019, prin contribuția unor binefăcători greco-catolici, ortodocși, reformați și de diferite alte confesiuni. An de an, comunitatea din Vintere se roagă aici, în Duminica Floriilor. Această rugăciune poate fi rostită însă nu doar în preajma Postului Paștelui, ci în fiecare moment în care credinciosul simte și dorește să facă asta. De altfel, începând cu anul viitor, se dorește ca aceasta să fie o procesiune inclusă în calendarul pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea”, a explicat preotul Florin Jula.
Traseu turistic și grădină botanică
În viitorul apropiat, preotul greco-catolic din Vintere dorește să realizeze un traseu turistic, dar și o grădină botanică, în care oamenii să se poată ruga, dar și să admire măreția lui Dumnezeu. Traseul turistic se alătură altor obiective din zonă: Biserica cu Soare, unică în Europa prin faptul că indică solstițiile și echinocțiile, realizată în colaborare cu Institutul Național de Astronomie, un muzeu bisericesc, precum și memorialul închinat Episcopului greco-catolic Iuliu Hirțea.
„Dorim să facem un traseu turistic pe terenul proprietate a bisericii. Acest traseu va include și Calea Crucii, care poate fi parcursă cu ajutorul codului QR, de către toți cei ce dețin un telefon mobil. De aici, din baza Dealului din Vintere, se ajunge la monumentul Marii Uniri și la Muzeul Militar din zonă, inaugurat anul trecut”, a mai spus preotul Jula.
Acesta le-a propus credincioșilor din Vintere, celor din Holod și tuturor celor interesați, să „adopte” câte o stațiune și să o îngrijească. Practic, în jurul fiecărei stațiuni, pe o suprafață de câțiva metri pătrați, vor fi plantate flori și plante ornamentale.
„Aceste familii care vor «adopta» stațiunile, vor întreține florile. Ulterior, între stațiuni vor fi plantate și plante ornamentale, astfel încât să fie o mini-grădină botanică”, a explicat preotul.
Cei care doresc să susțină proiectul grădinii botanice sunt invitați să afle mai multe detalii despre modul în care pot contribui la acest proiect la numărul de telefon: 0744-587.981.
Trimite articolul
XO treaba buna
E bine.
Vaccin cu mici se dă?
Doamne, Sfinte, cât îi mai înduri?! Au înnebunit cu toții!
monument…. un molon din beton vopsit cu dipersit….jenent!