Între soluțiile analizate pentru viitorul nu prea apropiat al termoficării centralizate a Oradiei figurează și recuperarea căldurii din canalizare, cu ajutorul unor pompe de căldură apă-apă, și pomparea acesteia în sistemul municipal de termoficare. Experții de la Servelect Cluj propun și licențierea Termoficare SA ca furnizor de curent electric pentru orădeni, plus alte variante, nu neapărat noi pentru Oradea, precum o centrală pe biomasă.
Gata cu centralizarea?
Ani la rând, administrația locală orădeană liberală a insistat pe ultra-centralizarea sistemului de încălzire. Proiectul postat pe pagina oficială a municipalității orădene propune, acum, soluții moderne de încălzire, dar care au eficiență optimă atunci când sunt în imediata vecinătate a consumatorului. Pompele de căldură de diverse tipuri sau panourile fotovoltaice înseamnă, de fapt, producerea căldurii și a apei calde în proximitatea locuințelor, acolo unde se și consumă. Cu alte cuvinte, slăbirea dependenței consumatorilor de sursele de producție ale CET-ului din uzina de pe Borșului. Astfel, în loc de actualul SACET – Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, strategia pusă în dezbatere include un scenariu și pentru un SADET – Sistemul de Alimentare Descentralizată cu Energie Termică.
[eadvert]
Strategia insistă și pe reabilitarea termică a blocurilor și clădirilor publice, plus o „renovare energetică aprofundată a clădirilor”, care înseamnă alinierea la pretențiile europene în privința consumului de energie, astfel care cer că toate clădirile noi să fie cu emisii zero până în 2030 și toate clădirile existente să fie transformate în clădiri cu emisii zero până în 2050.
Proiect pilot, experimental
Între propunerile strategiei, una dintre cele mai surprinzătoare, la o primă vedere, e instalarea de pompe de căldură apă-apă în sistemele de canalizare ale Companiei de Apă Oradea:
„Cu potențial și perspectivă de valorificare, pentru început printr-un proiect pilot demonstrativ, se consideră a fi recuperarea de căldura din sistemele de canalizare ale Companiei de Apa Oradea SA, cu ajutorul unor pompe de căldură apă-apă pentru injecție în SACET” sau folosite în clădirile din vecinătate. Sursa de finanțare a experimentului ar fi „finanțări nerambursabile inclusiv în cadrul unor apeluri de tip Horizon Europe și LIFE”. Se propune, de asemenea „instalarea de pompe de căldură apă – apă, aer – apă în puncte termice, în combinație și cu panouri fotovoltaice”.
Înapoi la biomasă
Inevitabil, experții sfătuiesc administrația locală să crească gradul de utilizare a apei geotermale în sistem, dar vin și cu o propunere deloc străină pentru Oradea. Strategia propune o soluție pentru cogenerare de înaltă eficiența, dar nu numai pe gaze naturale, eventual în amestec cu hidrogen, ci și „bazată pe biomasă și deșeuri, inclusiv din agricultură”.
„În Zona Metropolitană Oradea există un potențial energetic ridicat din biomasa agricolă, dar și din biomasă lemnoasă și vegetală, datorită suprafețelor acoperite păduri. Acest potențial ar trebui considerat în scenariile de evoluție ale SACET”, se arată în strategie.
Reducerea pierderilor de căldură și frig din rețele
„Reducerea pierderilor de căldură trebuie să fie o activitate prioritară atât în rețelele de transport, cât și în cele de distribuție, nu doar pentru reducerea costurilor asociate inclusiv cu subvenționarea masivă a SACET, dar și pentru asigurarea continuității și confortului în alimentarea cu energie termică”, se arată în strategie.
După reabilitarea rețelelor, economii în plus se pot face prin anveloparea clădirilor publice și blocurilor, urmată de schimbarea rețelelor interioare. Strategia insistă pentru „Reducerea necesarului, fără a elimina confortul”, posibilă „prin renovare energetică integrată a clădirilor”. Astfel, o clădire trebuie sa fie foarte eficientă energetic pentru a fi încălzită eficient „cu o sursă aflata la zeci, sute sau mii de metri distanță”. Anveloparea reduce necesarul termic cu procente cuprinse între 35% și 50%. Economii în plus se obțin prin „ventilare centralizată (aceasta ar trebui făcută în toate clădirile, indiferent dacă sunt locative sau publice”, pentru că ar aduce un surplus de 15-25% în eficiența energetică, susține strategia. Cum pierderile pe rețelele de transport a agentului termic nu pot fi eliminate total, strategia de reducere a consumului energetic propune două scenarii.
Primul e utilizarea în continuare a sursei centralizate în forma actuală, dublată local, pe fiecare clădire, de pompe de căldură aer-apă, în combinație cu panouri fotovoltaice.
„Cu creșterea costului certificatelor de emisii, foarte probabil ca pompele de căldură să devina rentabile”, zice studiul, cu recomandarea să se monteze pompe de căldură pentru clima rece „Cold climate heat pumps” care pot asigura și climatizarea clădirilor, pe durata verii.
„Compania de termoficare va fi deținătoarea tuturor instalațiilor iar beneficiarul final va plăti energia consumată”, subliniază experții. Al doilea scenariu e „descentralizarea clădirilor care sunt mai îndepărtate de sursa principală sau de magistrala termică, sau chiar a tuturor, clădirilor dacă se va renunța la sursa centralizată și montarea de către Termoficare de surse și instalat dedicate per clădire. Se propune, în acest caz montarea de pompe de căldură geotermală de mică adâncime (foraje 100-120 m) odată cu montarea de panouri PV pe acoperișul clădirilor”.
Termoficare să vândă căldură, curent și gaz!
Strategia prevede și „realizarea unei analize de oportunitate ca operatorul SACET să devină și furnizor integrat de energie (termică, electrică și gaz natural), respectiv de servicii energetice pentru consumatorii finali și în sistemul energetic național – SEN. Daca operatorul de termoficare s-ar licenția ca furnizor de energie electrică, și/sau de gaz metan, pe lângă avantajul furnizării energiei pentru propriile locuri de consum și surse termice la un preț cu adaos comercial minim, în primul rând oferta companiei către clienții din sistemul de termoficare s-ar diversifica și prezenta integrat: energie termică, energie electrică și gaz metan”.
Experții consideră că licențierea Termoficare SA ca furnizor de căldură, gaze și curent electric ar fideliza în plus orădenii, ar aduce „încredere crescută” în companie. Pentru asta, pasul următor ar fi ca Termoficare SA să își facă un Studiu de oportunitate pornind conformarea la legislat ia aplicabilă, posibilitatea de a susține financiar garantările solicitate de legi. În 12 decembrie va avea loc o ședință publică pentru finalizarea dezbaterii Strategiei de termoficare
Trimite articolul
XPovesti si vorbe-n vant, treceti la incalzire cu apa geotermala integrala pentru Oradea care este solutia cea mai economicoasa, ieftina si sigura nu cu povesti si promisiuni aiurite.
-
Acum.su pus Nufaru pe termal, plus zona universitatii cimitir, plus Iosia, deci 30 ,40% din oras si pretul s-a dublat ca inainte cand era Cetul pe carbune, plus tevi noi fara pierderi. Tot mai mult platim
Degeaba daca tot msi scumpa e. La noi orice crestere de energie geotermala gratis, cum e Nufaru dd anul asta a dus iar la scumpire.
Cred ca pe nici un oradean nu intereseaza, puteti trece si pe basini. Ce intereseaza e pretul final la consumator, care culmea, indiferent cat de mult va eficientizati, pe noi, pwlimea, ne taxati tot mai mult.
-
Lasa ca prostii ce vor dezvoltare si Bolojan platesc, chiar de nu mai au mancare, vor pasaje si porfir sa ne aplaude turistii si radio ZU
Excelent, producem caldura din rahat si o platesc prostii cum ar fi aur. Oradea e cel mai eficient oras, cu multi prosti care aplauda dezvoltarea
Scumpirile continue la toate utilitatile sunt aprobate de politrucii parveniti alesi consilieri , primari , vieprimari etc. pentru ca ei voteaza fiind mituiti toate propunerile firmelor de utilitati si furnizori, care vor sa incaseze cat mai multi bani, fara nici o justificare, nefacand nimic doar maresc pretul.