Facturile trimise de CET generează cheltuieli de întreţinere ce înghiţeau o bună parte din salariul mediu net al unui bihorean, situat, statistic vorbind, la 1.168 de lei noi. Un orădean de pe Bdul Dacia a venit cu facturile la întreţinere din ianuarie 2012, respectiv ce are acum de plătit, pentru ianuarie 2013. Astfel, dacă anul trecut pe vremea aceasta avea de plătit 658 de lei, acum e şi mai bun de plată, cu 780 de lei noi! Ioan Horvath, preşedintele asociaţiei de proprietari Şelimbărului, din Rogerius, e revoltat de facturile emise de către Electrocentrale.
„Faţă de anul trecut, facturile au crescut cu 25-30%, în mod nejustificat”, ne-a declarat Horvath, aducându-şi aminte şi cum în ianuarie anul trecut a fost mai frig decât acum. Şi totuşi, facturile continuă să crească. Cifrele transmise de Electrocentrale SA arată că, faţă de luna decembrie, facturile pe ianuarie a.c. au crescut cu circa 50% către asociaţiile de proprietari şi cu 60% către particulari. Aceasta şi pentru că în factura pe ianuarie sunt incluse şi ultimele zece zile din 2012, scăzute, deci, din factura pe decembrie. Însă şi aşa, sunt clienţi ai CET care s-au trezit cu o factură mai „grasă” cu 80%, faţă de ce aveau de plătit pentru luna decembrie!
Luna trecută, în presa locală apărea o declaraţie făcută de directorul de termoficare al Electrocentrale Oradea SA, Daniel Ţigan. Acesta făcea referire la facturile la încălzire, pe luna ianuarie. „Facturile pe ianuarie 2013 încă nu au fost emise, întrucât citirea contoarelor a început vineri (n.r. – pe 18 ianuarie). Estimăm că ele vor fi cu circa 12% mai mari decât cele din luna decembrie, atât din cauza temperaturilor mai mici, cât şi a faptului că în luna decembrie facturile s-au emis pe 22 de zile, iar acum se vor emite pe 35 de zile”. Era citat Daniel Ţigan, în ediţia electronică a săptămânalului Bihoreanul.
Plus 50% la asociaţii
Declaraţia publicată a directorului e contrazisă de cifrele oficiale, transmise chiar de către Electrocentrale Oradea. Conform acestora, pe ianuarie CET a facturat către toţi clienţii săi cu 40% mai mult decât în decembrie. În sume, 25.833.900 lei pe ianuarie, faţă de 18.576.700 lei, în decembrie. Aceasta în condiţiile în care în factura pe ianuarie s-au inclus şi zece zile din luna decembrie. Către asociaţiile de proprietari, facturile au crescut cu 50%, iar către clienţii particulari cu 60%. Doar agenţii economici au avut o creştere minoră, de 12%, explicabilă şi prin reducerea activităţii în perioada Sărbătorilor.
Mai mult, contactat ieri de către JB, Daniel Ţigan nu îşi aduce aminte să fi avansat procentul cu care vor creşte facturile, în declaraţiile sale din ianuarie. Şi-a asumat declaraţia citată mai sus, dar nu şi procentul de 12%. „Am spus că facturile vor fi mai mari, dar nu reţin procentul”, ne-a spus Ţigan. Întrebat despre procentul de 40%, ce reiese din sumele furnizate de către purtătorul de cuvânt al Electrocentrale SA, Ţigan ne-a spus următoarele: „Este un procent care a ieşit. Diferenţa de procent este corectă şi reflectă consumul de energie din Oradea. Facturile nu pot fi umflate, nu pot fi modificate”. Deşi a trecut deja jumătate din luna februarie, directorul de termoficare nu poate estima încă nivelul facturilor ce vor fi afişate luna viitoare.
Un şef de asociaţie revoltat
„Sunt facturi nejustificate cu căldura. Au băgat un nou coeficient, care aduce factura la valori superioare faţă de luna trecută. Şi faţă de anul trecut, este o creştere cu 25-30%, nejustificată”, ne-a declarat, revoltat, Ioan Horvath, preşedintele Asociaţiei Şelimbărului, la care sunt arondate 273 de apartamente.
Horvath reclamă diferenţe între ceea ce s-a citit pe contorul de la asociaţie şi suma finală de plată, furnizată de CET. „Domnule, dacă ai proces-verbal, de ce e diferenţă între cifra citită şi suma finală? Am înţeles că este un coeficient. Care corectează ce?! Este o diferenţă constatată de 600 metri cubi, vizavi de ce s-a înregistrat corect. Nu îmi dau seama de unde vin cifrele astea”, spune preşedintele de asociaţie, care ne-a transmis că s-a interesat la Electrocentrale ce e cu diferenţele. „Cornea, şef de serviciu acolo, mi-a justificat că «domnule dragă, am un coeficient de care se ţine cont»”, declară Horvath, uimit de modul de lucru de la Electrocentrale. Şeful de asociaţie arată că pentru apartamentul său, de două camere, factura pentru încălzirea CET-ului a crescut de la 230 de lei, în decembrie, la 340 lei, în ianuarie.
Şi faţă de ianuarie 2012, întreţinerea propriului apartament e mai scumpă, acum. „În 2012 am avut 300 de lei, acum am 510 lei. Mi se pare exagerat”, spune, supărat, Horvath, care îşi exprimă credinţa că lucrurile sunt necurate, la CET.
FACTURILE CET
Iată sumele facturate de Electrocentrale Oradea SA pentru încălzire şi apă caldă, în ultimele trei luni:
Ianuarie 2013
Asociaţii de proprietari = 17.952.500 lei noi
Clienţi particulari = 2.371.100 lei
Agenţi economici şi instituţii = 5.510.300 lei
TOTAL = 25.833.900 lei
Decembrie 2012
Asociaţii = 12.216.000 lei
Clienţi particulari = 1.451.900 lei
Agenţi economici şi instituţii = 4.908.800 lei
TOTAL = 18.576.700 lei
Noiembrie 2012
Asociaţii = 12.063.600 lei
Clienţi particulari = 1.193.600 lei
Agenţi economici şi instituţii = 4.039.400 lei
TOTAL = 17.296.600 lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!