Pe baza unor informaţii de la pacienţi cu boli cronice rămaşi fără medicaţie două-trei zile din pricina „calendarului şi a programului de calculator de la medicul de familie”, Casa de Asigurări de Sănătate Bihor transmite că se pot evita sincopele, cu mai mare atenţie din partea cadrelor medicale.
Care e regula
Inspectorii CAS Bihor transmit că perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de 3 – 5 zile în afecţiuni acute, de 8 – 10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30/31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice.
CAS Bihor informează cetăţenii că pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/92 de zile inclusiv pentru bolnavii care sunt incluşi în “Programul pentru compensarea în procent de 90% a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei pe lună”:
Medicul de familie, explică inspectorii CAS, prescriu inclusiv medicamente ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioadă de până la 90/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale şi menţionată pe prescripţie sub rubrica aferentă CNP-ului.
De reţinut că asiguraţii respectivi nu mai beneficiază de o altă prescripţie medicală pentru boala cronică respectivă pentru perioada acoperită de prescripţia medicală, informaţia fiind înregistrată pe calculatoare, pentru ca să se poată verifica la orice oră situaţia prescrierilor de reţete.
Prin urmare, atunci când un bolnav cronic ar urma să primească reţetă într-o zi din weekend ori sărbătoare, medicul îi poate prescrie reţeta mai repede cu câteva zile, fără teama că face o ilegalitate. În acest fel, bolnavii nu mai riscă să rămână fără medicaţie fiindcă nu au reţetă nicio zi.
FACT BOX
Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu şi fără contribuţie personală, cu respectarea următoarelor condiţii:
– pentru sublistele A(90%) şi B(50%) – o singură prescripţie lunar, cu maximum 7 medicamente. Valoarea totală a medicamentelor din sublista B, calculată la nivelul preţului de referinţă, este de până la 330 lei pe lună;
– în situaţia în care într-o lună se prescrie un medicament din sublista B notat cu #, cu o valoare maximă a tratamentului pe o lună, calculată la nivelul preţului de referinţă, mai mare de 330 lei, nu se mai prescriu în luna respectivă şi alte medicamente din sublista B;
– o singură prescripţie din sublista B lunar pentru pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună, a cărei contravaloare la nivelul preţului de referinţă este de până la 330 lei pe lună/prescripţie, şi un număr de maximum 3 medicamente, situaţie în care nu beneficiază de medicamente din sublista B în condiţiile prevăzute la lit. a) şi b), cu compensare de 90% din preţul de referinţă. În acest caz, se pot prescrie maximum 7 medicamente din sublistele A şi B;
– pentru sublista C secţiunea C1 – pe fiecare cod de boală, o singură prescripţie lunar, cu maximum 3 medicamente;
– pentru sublista C secţiunea C3 – o singură prescripţie lunar, cu maximum 4 medicamente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!