Acesta se plăteşte de persoanele juridice române şi străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi de cele cu sediu social în România.
Contribuabilii exceptaţi de la plata impozitului pe construcţii sunt institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice şi asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial.
Cum se calculează
Pentru a calcula acest impozit, se aplică o cotă de 1,5% asupra valorii brute a construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoare evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art. 29634 din Codul fiscal.
Din valoarea construcţiilor se scade: valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit Titlului IX din Codul fiscal de către contribuabil sau proprietar, după caz; valoarea construcţiilor şi a lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale; valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole” din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
Persoanele juridice trebuie să calculeze şi să declare integral impozitul pe construcţii în formularul 100 – „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, până la data de 26 mai, inclusiv, iar plata se efectuează în două rate egale, până la data de 26 mai şi 25 septembrie, inclusiv. Acest impozit reprezintă venit la bugetul de stat şi face parte din categoria impozitelor care nu se plătesc în contul unic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!