Aşadar, înainte de a porni la drum, verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia, nu uitaţi triunghiurile reflectorizante, stingătorul de incendii şi trusa medicală de prim-ajutor. De asemenea, nu uitaţi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi poliţa de asigurare obligatorie auto( RCA).
În timpul deplasărilor, respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră. Pentru opriri, alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate. Totodată, autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto, etc.).
Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului şi fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii. În cazul în care aveţi sau vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia, iar dacă pe traseu sesizaţi ceva suspect, iar situaţia nu vă permite să interveniţi, anunţaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112.
Prudenţă maximă la volan
Trebuie în totdeauna să circulaţi cu viteză moderată, deoarece viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic generează accidente grave de circulaţie. Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice, alcoolul diminuează considerabil reflexele. Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi. Oboseala la volan vă poate fi fatală.
Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea. Folosiţi centura de siguranţă, acest accesoriu vă poate salva viaţa. Totodată, folosiţi corect luminile pe timp de noapte sau ploaie! „Pe vreme de ploaie, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, câteva momente fără vizibilitate pot fi fatale” atenţionează rutieriştii bihoreni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!