Consilierii locali votează în beneficiul veterinarilor. Cu punerea în aplicare a „Regulamentului privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public şi privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiu” adoptat marti, medicii veterinari vor lucra ore suplimentare. Proiectul de hotărâre prevede sterilizarea masivă a câinilor cu stăpân, cu câteva excepţii.
Măsura ar trebui să intre în vigoare anul viitor pe vremea aceasta, răstimp în care Primăria, prin veterinarii din oraş, trebuie să-şi pună la punct o bază de date cu toţi câinii cu stăpân din oraş.
Microciparea tuturor animalelor de companie din oraş este o altă obligaţie prevăzută de proiectul de hotărâre. De asemenea, este introdusă obligativitatea supravegherii atente a tuturor câinilor nesterilizaţi, din varii motive, urmărirea naşterilor şi a puilor.
Proiectul prevede şi taxe şi amenzi pentru cei care refuză sterilizarea sau microciparea animalelor.
Cu punerea în aplicare a deciziei aleşilor locali de marti, ar trebui să apară cozi în faţa cabinetelor medicilor veterinari. „Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public şi privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiu”, proiect supus votului de executiv, a întrunit majoritatea necesară de 18 voturi chiar şi cu abţinerea consilierilor UDMR şi PDL. Deşi subiectul a creat ample dezbateri în oraş, de plenul deliberativului local a trecut fără nicio intervenţie.
Principalele măsuri introduse de hotărârea consiliului local sunt necesitatea sterilizării câinilor cu proprietar, cu câteva excepţii, obligaţiile microcipării câinilor şi urmăririi naşterilor animalelor.
În opinia executivului, sterilizarea are rostul de a limita înmulţirea animalelor ajunse în libertate iar montarea de microcipuri sub piele este utilă pentru depistarea proprietarilor.
Excepţii
Proiectul de hotărâre prevede şi excepţii la obligativitatea sterilizării. Acestea sunt animalele pentru care această operaţie presupune un risc major – fapt atestat de medicul veterinar, câinii utilitari folosiţi de nevăzători sau persoanele cu handicap şi câinii de rasă pentru care deţinătorul poate prezenta carnetul Pedigree. Un câine de rasă comună poate scăpa de cuţit cu condiţia ca proprietarul său să achite Primăriei o taxă anuală de 100 de lei.
Regulamentul prevede că sumele adunate vor fui direcţionate spre adăpostul de câini comunitari şi pentru aşa numitele ţarcuri pentru plimbat câinii.
Actul adoptat prevede că animalele nesterilizate trebuie supravegheate cu atenţie pentru a evita reproducerea. Mai mult, proprietarii de femele vor trebui să prezinte o adeverinţă de la medicul veterinar din care să rezulte dacă au avut sau nu pui în acel an. Dacă a fătat, deţinătorul va trebui să prezinte o evidenţă a puilor.
Obligaţia instalării de microcip-uri vine la pachet cu necesitatea Poliţiei locale şi a Administraţiei Domeniului Public de a se dota cu cititoare de cip-uri.
Amendă!
Dacă un câine microcipat e găsit, stăpânul şi adresa se pot afla simplu, prin scanarea microcipului.
Aleşii au votat, pe tăcute, şi amenzile aferente HCL-ului: între 400 şi 800 de lei pentru orădenii care refuză să-şi sterilizeze câinele sau între 300 şi 600 de lei pentru cei care nu pot prezenta o situaţie a puilor fătaţi sau care nu şi-au microcipat animalul de companie. Termenul de intrare în vigoare al proiectului de hotărâre este de un an de la adoptare. În acest răstimp, Primăria ar trebui să aibă pusă la punct o bază de date cu câinii din oraş, pe baza recensământului canin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!