Pe 10 august de la ora 16.00 este programată dezbaterea publică a „Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Oradea”. Demersul este necesar în contextul preluării acestei activităţi de la SOS Dogs la Primăria Oradea.
Municipalitatea, prin primarul Ilie Bolojan, s-a angajat să păstreze „filosofia” de lucru anterioră, implementată de finanţatorul britanic, Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari. Aceasta presupunea, în principal, sterilizarea animalelor abandonate pe domeniul public şi returnarea lor în teritoriu. Eutanasierea era o variantă extremă, rezervată doar exemplarelor bolnave sau agresive.
Noul regulament se pliază, în mare, pe aceste idei cu unele incoerenţe, însă.
Articolul 7 prevede că „După procesare(sterilizare, deparazitare), câinele fără stăpân (în lipsa adopţiei sau revendicării) va reajunge pe domeniul public, de preferat în zona de unde a fost ridicat. În cazul unor situaţii conflictuale, conducerea serviciului specializat poate decide repunerea câinelui într-un alt loc decât cel de unde a fost capturat” dar Articolul 6 „interzice cu desăvârşire amplasarea de adăposturi pentru animale, deţinerea, creşterea sau hrănirea câinilor fără stăpân pe domeniul public”.
Senilitatea
O altă aparentă porţită introdusă în Regulament cu rostul, aparent, de a eutanasia cât mai mulţi câini vagabonzi este folosirea termenului „senil”. Între atribuţiile serviciului de gestionare a câinilor vagabonzi figurează „eutanasierea câinilor agresivi, senili, bolnavi cronici sau incurabili, de către personal specializat al serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân”. Specialiştii consultaţi susţin că este „foarte dificil de diagnosticat cu senilitate un câine fără stăpân. Senilitatea este dificil de remarcat şi la câinii de companie, simptome fiind că nu mai răspunde comenzilor. Ori unui câine vagabond, pe care nu-l urmăreşte nimeni cu atenţie e greu să-i depistezi senilitatea”. De regulă, senilitatea aceasta se instalează la vârste înaintate, greu de închipuit pentru un animal expus la intemperii şi pericolele de pe stradă, apreciază veterinarii. Folosirea termenului „senil” în sensul de bătrân înseamnă tot un fel de portiţă spre eutansiere, dat fiind că anterior, SOS Dogs s-a opus omorârii câinilor vagabonzi bătrâni atâta vreme cât aceştia sunt sănătoşi.
Eutanasierea, în limitele legii
Spaima cea mai mare a iubitorilor de animale, în contextul ieşirii din schemă a finanţatorului britanic e legată de introducerea eutanasierii masive a câinilor comunitari. Conform celor de la SOS Dogs, care mai activează în Oradea până pe 1 septembrie, regulamentul propus dezbaterii este acceptabil din acest punct de vedere. „Este pe legislaţie”, spune Carol Lazăr. În cuprinsul Regulamentului, la Articolul 29 se arată că „Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a câinilor ce suferă de boli incurabile, boli cronice transmisibile la om şi animale, a câinilor agresivi sau a animalelor senile (bătrâne)”. În cuprinsul acestuia se mai arată că eutanasierea se face „numai prin utilizarea barbituricelor – pentobarbital sodic” şi sub atenta supraveghere a veterinarului.
Pun cruce contractului SOS Dogs
Citiți principiile noastre de moderare aici!