În această perioadă, în judeţul Bihor a început în conformitate cu Programul naţional de eradicare şi combatere a Anemiei Infecţioase Ecvine, o campanie de eliminare a cailor bolnavi de această boală. „Acţiunea se desfăşoară la nivel naţional, şi este o condiţie a UE pentru ca România să primească din nou dreptul de a efectua comerţ şi transport de cabaline cu alte state membre”, a precizat Mircea Gelu Budău, directorul coordonator al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Astfel, la nivelul judeţului au fost constituite patru comisii de evaluare a cabalinelor bolnave, comisii formate din experţi şi specialişti din cadrul Prefecturii, DSVSA Bihor, DADR Bihor, şi Administraţiei Publice Locale. „Rolul acestor comisii este de a stabilii valoarea animalului ce trebuie eliminat din efectiv, valoare ce se stabileşte în funcţie de prevederile legale în vigoare şi instrucţiunile tehnice de efectuare a evaluării coroborat cu evoluţia preţurilor pe piaţă”, a concluzionat directorul DSVSA.
Cai bolnavi
În cadrul judeţului Bihor, în prezent, este luat în evidenţă un număr de 850 cabaline bolnave de anemie infecţioasă care vor trebui eliminate cât mai curând. „Rugăm deţinătorii de cabaline bolnave să asigure tot sprijinul necesar şi colaborarea cu comisiile de evaluare, în vederea desfăşurării fără incidente neplăcute”,a spus Mircea Gelu Budău.
Refuzul colaborării sau obstrucţionarea activităţii acestor comisii, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 3.600 lei pentru persoane fizice şi de până la 24.000 lei pentru persoane juridice. Se instituie de asemenea şi măsuri de carantină severă pentru gospodăria în care se găseşte un animal bolnav.
În conformitate cu legislaţia în vigoare un animal odată depistat şi încadrat ca bolnav, va rămâne bolnav pentru tot restul vieţii. Boala se transmite prin contactul direct cu cabalinele bolnave şi prin intermediul insectelor hematofage.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!