Marea majoritate a cailor bolnavi de anemie infecţioasă din judeţ au fost eliminaţi. „Dacă în luna mai în evidenţele DSVSA Bihor erau înregistraţi un număr de 637 de cai bolnavi, până la această dată au fost eliminate un număr de 587 cabaline seropozitive. Dintre acestea 572 au fost eliminate prin sacrificare la unităţi autorizate, iar 15 au decedat până la momentul sacrificării”,a punctat Mircea Gelu Budău, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
În acest interval au mai intrat în evidenţe, în urma analizelor efectuate în cadrul campaniei de eradicare, un număr de 20 de animale bolnave. În prezent mai sunt în stoc un număr de 70 de cai seropozitivi, şi un număr de 80 de focare nestinse.
Piedici
„Acţiunea nu a fost una uşoară, cerând foarte multă răbdare şi putere de convingere din partea personalului din cadrul Serviciului de Sănătate animală, deoarece proprietarii nu au renunţat uşor la caii familiei, calul în zonele rurale fiind considerat un bun important, nu doar un mijloc de trai, ci chiar un membru al familiei”, a concluzionat şeful DSVSA.
De aceea, în unele situaţii medicii sanitari veterinari au fost obligaţi să aplice sancţiuni contravenţionale. Amenda, deşi a fost cea mai mică care se putea aplica şi anume 3.600 de lei, a depăşit de cele mai multe ori valoarea de piaţă a unui cal sănătos. Până în prezent au fost sancţionaţi 25 de proprietari. Proprietarii sancţionaţi nu pot fi despăgubiţi.
Dacă în anii precedenţi, banii pentru caii bolnavi predaţi erau viraţi proprietarilor după mult timp, acum plăţile sunt la zi. Astfel, din cele 572 de cabaline livrate la sacrificare, până în prezent au fost achitate un număr de 496 de cabaline în valoare de 1.008.522 de lei. Pentru un număr de 76 de animale, în valoare de 181.556 de lei eliminate în cursul acestei luni, documentaţiile au fost depuse la ANSVSA, urmând ca în două săptămâni să se livreze şi aceste sume.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!