Chiar dacă a fost semnat deja contractul de finanţare pentru sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) pentru întreg judeţul Bihor, bătăile de cap nu s-au terminat la Consiliul Judeţean Bihor. Potrivit preşedintelui CJ Bihor, Cornel Popa, Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) are obiecţii la caietul de sarcini pentru licitaţiile ce urmează să fie organizate pentru ca acest proiect să devină operativ. Demersul ANRMAP este unul de natură să pună probleme Consiliului Judeţean, instituţia de rang naţional considerând că sunt probleme cu felul în care administraţia judeţeană a înţeles să întocmească acest caiet de sarcini.
„Caietele de sarcini se tot ridică pe SEAP (de către CJ Bihor – n.r.) şi le tot contestă cineva. Deci avem «prieteni» destui care să ne ţină în loc. Exact ca şi în cazul celorlalte proiecte de interes major în Bihor, dar tot timpul avem «prieteni» care pun talpă. Sunt obiecţii formulate de ANRMAP”, ne-a declarat, ieri, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.
Contractul pentru SMID a fost semnat la Oradea la finalul lunii martie a.c., de către preşedintele Popa şi ministrul Attila Korodi. Ironia sorţii face că ministrul le atrăgea atunci atenţia firmelor competitoare, să nu se înscrie într-o cursă a contestaţiilor ca urmare a licitaţiilor ce urmează să se desfăşoare. Iată că acum chiar o instituţie cu rang guvernamental are obiecţii, întârziind procesul de achiziţie publică. SMID trebuie definitivat până la finalul lunii decembrie a anului 2015. Este vorba despre un proiect complex, desfăşurat în tot judeţul, cu o valoare de circa 55 milioane de euro, în care CJ Bihor vine cu o contribuţie proprie de circa 4,4 milioane de euro.
O istorie problematică
Bihorul este unul dintre ultimele judeţe din ţară care va realiza un proiect SMID, după ani de zile de poticniri. 2013 a fost un an foarte greu în finalizarea proiectului, acesta întâmpinând dificultăţi, deoarece s-a intercalat cu un sit Natura 2000, din zona Valea lui Mihai. Problema a constat în încălcarea habitatului unei păsări – vânturelul de seară – de către o staţie de sortare a deşeurilor, de la Valea lui Mihai, care există deja de doi ani, dar încă nu funcţionează. S-a pus problema dacă nu cumva traficul intens pe care îl va aduce staţia în acel loc va deranja speciile de păsări rare, ce cuibăresc în zona Valea lui Mihai. În cele din urmă, CJ Bihor a trecut peste acest hop, iar oficialii europeni de la Bruxelles au dat undă verde semnării contractului de finanţare. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Grup, formată din cele 101 UAT-uri din Bihor, va asigura funcţionarea sistemului, după implementarea proiectului.
FACT BOX
SMID ÎN BIHOR
În ce constă proiectul:
– construirea unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, la Oradea,
– construirea a patru staţii de transfer a deşeurilor, dotate cu mijloace de transport, la Beiuş, Marghita, Salonta şi Săcueni şi o staţie de stocare temporară, la Ştei.
– construirea a trei staţii de sortare a deşeurilor echipate cu containere mari în incinta staţiilor de transfer de la Beiuş, Marghita şi Săcueni.
– vor fi închise cele opt depozite neconforme de deşeuri, aflate la Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai.
– pentru tot judeţul, vor fi achiziţionate echipamente pentru colectarea deşeurilor reciclabile şi unităţi de compostare individuală a deşeurilor biodegradabile.
– se va cumpăra o maşină de transport a deşeurilor care va deservi staţia de transfer de la Aleşd, precum şi şase containere pentru mărirea capacităţii de funcţionare a staţiei de sortare existentă la Valea lui Mihai.
– judeţul va fi zonat în şase: zona Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd şi Săcueni.
– în fiecare zonă va avea loc o licitaţie pentru desemnarea operatorului de salubritate zonal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!