21 de atelaje s-au aliniat vineri la startul competiţiei internaţionale de atelaje organizate vineri la Cefa. Aceasta este prima etapă a concursului naţional şi totodată este şi un concurs internaţional de calificare la Campionatul Mondial din Franţa care are loc la sfârşitul lui august. Terenul de la Cefa este singurul din România care îndeplineşte toate condiţiile impuse de Federaţia Internaţională Ecvestră pentru a organiza competiţii de acest nivel. Concursul are loc într-un „moment de cotitură pentru România”: în acest an se împlinesc 25 de ani de când acest sport se practică în România.Concursul durează trei zile, iar în competiţie sunt înscrise treisprezece echipaje din România şi opt din Ungaria.
„La dresaj juriul urmăreşte elasticitatea calului, modul în care schimbă mişcările , cum ascultă comenzile. Proba de maraton are loc pe o distanţă de 18-23 de km după care urmează «faza E» cu şapte obstacole, fiecare obstacol având 5-6 porţi. La proba de obstacole sunt 20 de porţi, iar ecartamentul dintre c ele este cu 10 cm mai mare decât al atelajului. Miza este să dobori cât mai puţine porţi şi să ai cât mai puţine puncte de penalizare într-un timp bine delimitat. Care sunt premiile unei astfel de competiţii? Cei care bănuiesc că în astfel de competiţii se învârt mulţi bani se înşală amarnic.După Formula 1, o astfel de competiţie este cea mai costisitoare din punctul de vedere al organizării. Premiile sunt cele prevăzute de Federaţia Internaţională. Miza unei astfel de competiţii constă în evoluţia ulterioară a calului. După o astfel de competiţie un cal care valorează 5-10.000 euro poate ajunge ca valoare la 100.000 de euro sau mai mult”, explică Rakoczi Lajos, directorul competiţiei.
Cai de sute de mii de euro
La competiţii de acest nivel, cum este cea de la Cefa caii valorează şi sute de mii de euro. Ei pot intra în competiţie de la cinci ani, dar directorul competiţiei ne mărturiseacă că a văzut la un competitor elveţian un cal din România care concura cu succes la 25 de ani. Calul cu care Rakoczy Gergo a câştigat locul trei la Campionatul European şi a devenit de trei ori campion naţional concurează de cinci ani „este un adevărat tovarăş, nu e ca o maşină”. Astfel cai sunt selecţionaţi foarte atent.
„De exemplu, noi din 50-60 de cai am putut selecta 4 cai pentru competiţii spune Rakoczy Lajos. Competiţia de la Cefa este organizată graţie omului de afaceri Nicolae Nistor, un crescător împătimit de cai şi un competitor cu experienţă şi datorită Primăriei Cefa.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!