În judeţul Bihor, aceste testări psihologice se fac din 1 septembrie până la începerea noului an şcolar.
„Legea Educaţiei prevede că personalul didactic trebuie să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic. În consecinţă, cadrele didactice trebuie să obţină de la medicul de familie o adeverinţă din care să rezulte că nu suferă de boli cronice şi, de asemenea, trebuie să participe la o testare psihologică care se poate realiza, fie de către psihologul şcolii, fie de un cabinet psihologic cu care şcoala încheie un contract”, a declarat inspectorul şcolar general Daniel Negrean.
Acesta a recunoscut că au existat cadre didactice care la prima testare nu au obţinut avizul psihologului.
„În situaţia în care nu obţine evaluarea psihologică el poate să fie testat într-un alt cabinet. Dacă şi după această reevalure nu obţine testarea psihologică înseamnă că el nu este apt să predea în învăţământ. În trecut ne-am confruntat cu situaţii în care anumiţi profesori nu au reuşit să promoveze testarea psihologică la examenul de la şcoală, dar printr-o altă testare, făcută într-un alt cabinet psihologic, acesta a reuşit să o promoveze”, a explicat Daniel Negrean.
Acesta a precizat că în cazul în care nu există un act medical prin care persoana respectivă să fie declarată inaptă, directorul nu poate să nu o primească la cursuri.
„Dacă are un comportament violent, directorul împreună cu Consiliul de Administraţie stabileşte comisia de cercetare disciplinară care va dovedi dacă este vinovat sau nu”, a mai arătat şeful ISJ Bihor.
Firme specializate în evaluare
Directorii şcolilor din Oradea susţin că pentru evaluarea psihologică şi pentru testele medicale au încheiate contracte cu firme specializate în psihologia şi medicina muncii.
„Şcoala noastră în fiecare an a avut contract cu firmă specializată care a făcut evaluările psihologice şi cele privind medicina muncii, pentru tot personalul şcolii (profesori, personal auxiliar şi nedidactic, inclusiv personalul care preia laptele şi cornul). Plata se face din bugetul şcolii. Avem asigurat în fiecare an la bugetul şcolii sumele necesare pentru analizele cadrelor didactice şi personalul şcolii. Şi în acest an am contactat deja firma care s-a ocupat anul trecut. Facem contract cu dânşii, iar săptămâna viitoare vom efectua controlul psihologic şi analizele medicale ale personalului şcolii noastre”, a declarat profesorul Gheorghe Tirla, directorul Şcolii „Lucreţia Suciu”.
Superficialitate la evaluare
Cadrele didactice sunt de părere că testarea psihologică este absolut necesară pentru a preîntâmpina unele probleme care pot să apară în activitatea de la clasă.
„S-au întâmplat tot felul de incidente în şcoli şi s-a constatat că acei profesori nu au fost evaluaţi corespunzător. Ar fi necesare şi alte analize, deoarece lucrăm în colectivitate şi suntem supuşi la boli de plămâni. Din păcate, în ultimii ani, nu s-au mai făcut aceste analize pulmonare. Cele psihologice se fac anual la nivel de şcoală. Poate mai superficial faţă de cum s-ar face într-un cabinet specializat, unde testele ar fi mai elaborate”, a declarat Camelia Sten, profesor de informatică la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!