Pentru a dovedi că hârtia poate fi refolosită, Asociaţia „Trăieşte Verde”, în parteneriat cu Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr.1 Oradea, au reutilizat diverse foi pentru confecţionarea tablourilor, felicitărilor, globurilor pentru brad şi altor ornamente specifice Crăciunului.
„Zilnic se irosesc cantităţi însemnate de deşeuri reciclabile. Motivele pentru care încă în societatea noastră nu s-a implementat cu adevărat procesul de reciclare sunt complexe. Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate să facă un exerciţiu de voinţă şi să încerce să refolosească materialele care până ieri le arunca la gunoi.”, îndeamnă Anca Mihociu, din cadrul asociaţiei „Trăieşte Verde”.
Elevii CŞEI nr.1 Oradea au fost încântaţi să vadă şi să aplice metodele de reciclare a hârtiei prin reciclare. În atelierele de creaţie au mai fost realizate şi câteva modele de ornament pentru masa de birou sau rame speciale pentru amintiri. Un film edificator poate fi vizionat pe site-ul asociaţiei, la adresa www.traieste-verde.ro. Una din cele mai apreciate metode a fost de tocare a hârtiei cu mixerul şi cu apă până la obţinerea unei paste omogene, destul de modelabilă.
Produsele obtinuţe au fost împărţite colaboratorilor şi tuturor celor care au susţinut atât proiectul „Cadoul Verde de Crăciun”, cât şi alte proiecte de mediu. Elevii care au participat la activităţile proiectului şi-au însuşit tehnici de reciclare pentru hârtie. De asemenea au fost dezvoltate noi abilităţi în ceea ce priveşte comunicarea şi exprimarea prin artă a tinerilor. „Activităţile proiectului au stârnit curiozitate în rândul celor care la final s-au dovedit interesaţi să ia parte şi la alte activităţi de protejare a mediului”, mai precizează Anca Mihociu, fostă purtător de cuvânt al Direcţiei Ape Crişuri Oradea.
Succesul pe care l-a înregistrat acest proiect a dus la posibilitatea înfiinţării unui club de mediu dedicat tinerilor dornici să îşi pună talentul şi îndemânarea în folosul protecţiei mediului.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!