O tânără artistă din Bihor a compus României un cântec deosebit. „Să fim uniți cu toții!” este titlul piesei lansate, în pragul Zilei Naționale, de artista Emilia Borza Șugar din Abram și se vrea un cadou dăruit tuturor conaționalilor noștri de 1 Decembrie.
[eadvert]
Pentru Emilia și soțul său, România înseamnă libertate, dragoste și unitate. La aceste valori îndeamnă ei în noua piesă, lansată online, pe canalul de youtube al profesoarei.
La câteva zile de la lansare, clipul s-a bucurat de aprecieri din partea fanilor, fiind distribuit pe rețelele de socializare.
,,Să fim uniți cu toții la bine și la greu” este cel mai bun îndemn în aceste zile dificile pe care le traversăm cu toții din cauza Pandemiei de Coronovirus.
,,Sunt convinsă că este multă durere, necaz și nemulțumire în țara noastră. Este foarte important însă să nu ne pierdem credința, speranța și iubirea. De-a lungul vremii, România a trecut prin multe încercări, dar nimic nu a doborât-o. Din contră, a ieșit mereu învingătoare. Cred că și de această dată vom reuși și, așa cum spune cântecul, <vom pune tricolorul la loc de cinste iar!>, pentru că există un frumos ascuns în fiecare dintre noi. Important este să rămânem uniți”, este crezul Emiliei Borza Șugar.
,,Simt și iubesc românește”
Artista spune că mereu și-a dorit să aibă propria piesă. Ea recunoaște că s-a inspirat din Istoria României.
,,Versurile sunt compuse de Ionel Călin Ban, iar linia melodică îmi aparține. Filmarea este făcută de DJ Sebi din Oradea (Sebastian Pârvulescu). Înregistrările au început în toamna lui 2019, dar videoclipul a fost făcut acum. Filmările au fost realizate în diverse locuri din Bihor și Sălaj – monumentul de la Valea Cerului și monumentul Eroilor de la Ip. Am ales o piesă patriotică pentru ziua de 1 Decembrie, pentru că îmi place istoria țării noastre, care, este destul de violentă, dar extrem de frumoasă. Simt și iubesc românește”, a dezvăluit Emilia Borza Șugar.
Emilia Borza Șugar s-a născut în 23 februarie 1988, în comuna Șoimi, din județul Bihor, însă a crescut și copilărit la Vașcău. În familia sa, muzica populară şi tradiţiile au fost întotdeauna iubite și respectate.
De altfel, ea cântă de la vârsta de șase ani. , În 2005, a absolvit Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic” – secția canto popular, clasa regretatului Marcu Leț, iar mai apoi, în 2009, cursurile de Pedagogie Muzicală ale Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea.
Imediat după terminarea facultății a devenit dascăl de muzică la școlile din Bogei, Balc și Popești.
Totodată, a format un grup de copii din zona Marghitei – Mugurașii de pe Barcău, cu care a participat la diverse concursului, festivaluri și emisiuni televizate.
În plus, din 2011 ea este membră a Ansamblului Folcloric ,,Aușana”, condus de Silviu Botiș, cu care a luat parte la spectacole, evenimente cultural-artistice, emisiuni radio-tv, festivaluri etc.
Emilia Borza Șugar are în lucru un album de pricesne pe care speră că-l va lansa în perioada Sfintelor Paști, dar și un album de cântece populare culese din folclorul bihorean, dar nu numai.
Trimite articolul
XSugár János si sotia mai bine sa se lase de cantat…
-
E si normal ca unul cu prenumele Jani sa reactioneze asa.
Ca o parte a clipului s-a filmat in fata monumentului ridicat in centrul localitatii Ip.
Acolo unde ungurii au executat toti romanii care locuiau in comuna.
Sa ramana numai ungurii.
Cu siguranta ca vor sustine ca strabunicii lor nu sunt vinovati.
Ca cei care i-au executat sunt jendarii cu pana de cocos la palarie din brigada uniformelor negre a lui Horty Miklos – marele “erou national” al lor declarat criminal de razboi post mortem la Nurnberg.
Dar ei nu stiau casele si numele persoanelor de origine romana daca ungurii din localitate nu le dadeau listecu adrdse si nume!
Unguri care apoi au asistat impasibili la executarea romanilor.
Daca treci dealul 4 km si ajungi in Carastelec , gasesti si azi acelasi nationalism extrem . Nici un roman nu are voie sa intre prin casatorie sau sa se stabileasca in localitate.
Au grija cei mai in varsta ca sa-i invete sau sa ii oblige pe cei mai tineri ca sa se perpetueze situatia asta pe generatii.
Nici nu ma asteptam safie o altfel de reactie de la vreun ungur cu ocazia zilei de 1 Decembrie – Ziua Romaniei , Ziua Marii Uniri.
Ei urasc ziua asta .
Iar de 15 Martie ei canta cantece si recita poezii nationaliste , dar unguresti.
In care isi striga mesajul impotriva romanilir care considera ca l-au furat Ardealul si au rupt parte din fosta mare Ungarie.
Dar cum a ajuns mare?
Prin ocupare si anexare?
Deci ….
Macar de 1 Decembrie pastrati-va frustrarile si neimplinirile.
Dar nu puteti.
Ca natia voastra nu poate sa faca asta. -
Daca era un Ferenc sau o Ildiko si ar fi cantat fals … dar ungureste , erau perfecti , nu-i asa Jani ??
Asa, daca e un preot ortodox si sotia sa profesoara , chiar daca nu dovedesc mari veleitati muzicale, astia trebuie sa se lase de cantat .
Asa te-ai gandit Janos?
Ptr.ca ceea ce canta si in ziua in care si-au ales sa cante ii deranjeaza pe unguri.
Fii cuminte baiatule!
Sa nu ne mai ducem sa eliberam Budapesta si a treia oara.
Ca voi sunteti ca nunar de populatie exact cat sunt barbati in Romania.
Cuminte si flexat.
Si … respect.
Ca mananci si dormi pe teritoriul Romaniei.
Iar azi e Ziua Nationala a Romaniei, nu a Ungariei.
Doi bugetari…..pot fi patrioți…..salarii…..vin in continuare …..la ei nu e criză din cauza pandemiei…..mari patrioți bugetarii ăștia …..pentru cine nu știe și preoții sunt bugetari ,au salar ….da voi dați-le bani , că na …..viața bună costă….
Un cântec despre ghilotină, pe când?
-
In prumul rand:numele Şugar,nu inseamna nimic romaneste…clar ca e Sugár,ce este nume maghiar.Preot ortodox…la cantec repetent,melodia zero,rimi de clasa a 3-a.Asa ca domnule “ortodox”stai cuminte si bucura-te de prezenta ungurilor,ca asa v-ati mai civilizat putin.Toti veniti dintre munti,ati fost ciobani,iar testul de dincolo de Carpati!