Ultima reparaţie a orgii de 230 de ani fost făcută în 1982. Atunci orga a fost transformată dintr-un stil pur baroc într-unul romantic, german.
Oradea. Lucrările de restaurare vor fi realizate în cadrul unui proiect în valoare totală de 2.718.106 euro, este asigurată de către Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020). Instrumentul monumental a fost realizat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către constructorul de orgi vienez Fridolin Ferstl, fiind apoi restructurat în mod radical în anii 1890 de către meșterii atelierului Országh.„Proiectul transfrontalier denumit «Creating and developing a crossborder polycentric network for training and support to increase the quality of tourist and handcraft cross-border services in the counties of Bihor and Hajdú-Bihar» se derulează în perioada 1 martie 2019 – 31 august 2021, prin Agenția de Management a Destinației Bihor, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea, respectiv alți parteneri din România și Ungaria. Proiectul urmărește dezvoltarea pe termen lung a resurselor umane legate de activitatea turistică în județele Bihor și Hajdú-Bihar. Pentru realizarea acestui scop, partenerii proiectului vor înființa centre de formare, care vor susține în mare măsură dezvoltarea serviciilor turistice oferite”, explică Cristian Micaci, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.
În cadrul acestui proiect Episcopia Romano-Catolică de Oradea și-a propus formarea de specialiști care să promoveze bogata moștenire culturală a diecezei, dar și asigurarea mijloacelor necesare la promovarea valorilor culturale și muzicale de care dispune. În acest sens, pe lângă programele de formare a diferitelor categorii de specialiși, în proiect a fost inclusă și restaurarea orgii principale a Catedralei Episcopale din Oradea. Orga va fi restaurată de o firmă din Gheorghieni, joi 6 februarie fiind semnat contractul de execuție a lucrărilor de restaurare, valoarea lucrării fiind de 351.492,13 euro. Perioada de realizare a lucrărilor este de 20 de luni, din momentul semnării acestuia. Semnarea contractului a fost considerată de episcopul Böcskei László „un moment istoric”. La eveniment, pe lângă semnatari au participat președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, managerul Agenției de Management a Destinației Bihor, Dumitru Sim, Prof. Dr. Walter Kindl, consultantul de specialitate al Episcopiei pentru acest proiect, respectiv Csorba Sándor, managerul de proiect din partea episcopiei.
Dar de la Maria Tereza
Bartis Szabolcs, executant și constructor de orgi, consideră lucrarea de restaurare a orgii ca fiind o mare provocare. La rândul său, președintele Pásztor Sándor a punctat faptul că prin acest proiect „s-a încercat o schimbe de concept, prin trecerea de la finanțarea unor lucrări de infrastructură, la investiția în promovarea moștenirii culturale, a turismului și a formării resurselor umane necesare pentru această activitate”. Construită în 1777, pe parcursul a cinci ani, orga are 32 de registre și peste 2000 de tuburi. A fost primită în dar de la împărăteasa Maria Tereza și a fost considerată încă de la început unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din această parte a Europei.
“Decorația este o dantelărie aurită care vine să îmbrace tubulatura maiestuoasă a orgii, iar deasupra sunt doi heralzi cu trâmbițe care anunță judecata de apoi și ziua mântuirii. Este reprezentantivă pentru ambianța barocului târziu austriac și este reprezentată strălucit aici, la Oradea”, spunea criticul de artă Ramona Novicov.
Trimite articolul
XCiudat cum se gasesc uneori bani,mai ales cand vine vorba de chestii religioase,cu respect pentru istoria acestui instrument de banii aia mai bine salvai niste copii bolnavi de leucemie
-
despre super Catedrala Ortodoxa din Bucuresti construita din banii contribuabililor indiferent de religie sa nici nu mai vorbim !!!