Unul dintre cele două corpuri de clădire propuse pentru conservare și păstrare pe platforma Rovex este parțial demolat. Dezvoltatorul afirmă că este vorba de „o autodemolare din cauza ploilor”, variantă pe care a transmis-o și Direcției de Cultură, dar numai la cererea instituției. De altfel, situația ar fi trebuit comunicată și Primăriei, sub aspectul unui „accident tehnic”, dar municipalitatea nu fusese înștiințată până ieri despre demolare.
Ansamblu mixt la Rovex
Municipalitatea, prin Comisia de Urbanism și Amenajare a Teritoriului, a avizat pe platforma Rovex un complex de blocuri, cu spații comerciale și hoteliere. Anterior, încă din 2021, Comisia Zonală de Cultură a dat aviz favorabil pentru dezvoltarea propusă de Sapient Premium, pe baza proiectului celor de la Planwerk Cluj-Napoca. Ansamblul va fi compus din șase corpuri de clădire cu 164 de apartamente, dintre care 12 în regim hotelier. Corpurile noi vor avea un regim de înălțime de 3S+P+3E+2 etaje retrase, respectiv 4E plus etaj retras, iar corpurile vechi propuse spre extindere și reabilitare funcțională vor avea un regim de înălțime D+P+4E+etaj retras.
[eadvert]
Proiectul prevede conservarea a două corpuri de clădire din vechea platformă industrială Rovex – cele cu vizibilitate spre șanțul Cetății. Demolarea celorlalte imobile a început încă de anul trecut, când pe amplasament au fost aduse utilaje și de unde a fost evacuat molozul rezultat.
„Prin avizul nr. 291/Z/12.10.2021, s-a avizat Desființare construcții existente – corpurile C1, C2, C4, C5, C7, C8, C9, C10, C11, C12, C13, C14, C15, C16, mun. Oradea, str. Griviței, nr. 11, în urma şedinţa C.Z.M.I. nr. 6 din data de 14.09.2021”, ne-a transmis Direcția de Cultură.
Proiectul „Ansamblu Mixt Rovex – Desființare parțială corpuri existente, extindere, reabilitare și refuncționalizare corpuri existente, construire de corpuri noi” a revenit în Comisia Zonală la 9.06.2022. „Prin proiect se menţin corpurile E – fost CC2, care este lipit de o clădire nouă şi este etajat, respectiv corpul D, fost CC3, care este etajat şi alipit unei clădiri noi”, ne-a mai comunicat insitituția.
N-au anunțat „accidentul tehnic”
Adriana Ruge, șefa Direcției de Cultură ne-a transmis despre corpul de clădire care ar trebui integrat în proiectul nou, dar care acum e parțial demolat, că instituția „a contactat proiectantul şi urmează a se identifica soluţiile tehnice de reconstrucţie a pereţilor corpului E, fost CC2”.
Chestionat de Direcție, dezvoltatorul a transmis că e vorba de o prăbușire și nu de o demolare intenționată.
„Direcția de Cultură ne-a făcut o adresă, va fi o ședință în care se va decide ce e de făcut. Se va decide în sensul consolidării și integrării în complexul nou”, a declarat pentru Jurnal bihorean și bihon.ro Călin Roman, în numele dezvoltatorului.
„Pare o autodemolare, poate din cauza ploilor. S-o fi slăbit ceva în acoperiș sau în structura construcției”, spune el, referindu-se la cauza demolării. El insistă că intenția dezvoltatorului este să păstreze aceste imobile vechi, în care se va amenaja un aparthotel.
Adjuncta Instituției Arhitectului Șef spune că este treaba proprietarului, respectiv a dezvoltatorului, să anunțe la Primărie orice modificare care intervine, chiar și spontan, într-un proiect de acest fel. „Se consideră că e un accident tehnic. O clădire veche poate să își piardă stabilitatea, iar când asta se întâmplă, se consideră că e un accident tehnic și ar fi trebuit anunțat și la Primărie și la Inspecția în Construcții”, spune Adriana Lipovean.
Accident tehnic sau nu, această evoluție de pe platforma Rovex, situată chiar pe zidul de contraescarpă a Cetății, se derulează mai degrabă discret și fără prea multă dezbatere publică.
Trimite articolul
XDar ruinele fostei mori de pe strada Miron Costin arată că un ghetou,chiar nu se poate face nimic
Cu siguranță accidentul a fost provocat. Nu cade un zid de cărămidă asa, ne ajutat.
interesant… „Ploile” au provocat prăbușirea tocmai acum, când dezvoltatorul are interese cu privire la locația protejată prin lege! O treabă făcută tipic „românește”, în aceeași notă cu incendiul de la Remiza de Tramvaie!
-
Se va demola tot stai pe pace! Ca asa se face in porcaria asta de oras adica bataie de joc si smecherii peste tot!
Mda … Tot timpul “accidentele” astea apar la dezvoltării. Acum își poate dubla Nr de camere din corpul respectiv. Era prea frumos sa fie adevărat. In alte tari se pot fc din foste fabrici ap sau birouri , într-adevăr este mai rentabil sa ridici de la 0 decât să renovezi/recondiționezi o clădire veche
Si incendiul de la hala la Piata Mare a fost tot din cauze naturale …
Pentru noi gasca ce dezvoltam, nimic nu ne sta in cale. Un incendiu o ploicica si orice cladire cade.
…… hmmmm…… prea e cusută cu ață albă…. E făcută intenționat…