Un comunicat de presă transmis de Spitalul Județean Oradea informează că, potrivit precizărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor de la finele anului trecut, transportul persoanei decedate de la morga /prosectura Spitalului Județean Oradea, precum și de la Serviciul de Medicină Legală (de pe Calea Clujului) se face doar de către prestatorul de servicii funerare autorizat de Direcția de Sănătate Publică. Lista cu furnizorii de servicii funerare se găsește pe site-ul DSP Bihor și se actualizează periodic, au mai transmis reprezentanții Spitalului Județean Oradea.
Dr. Lucia Daina, purtător de cuvânt la Spitalul Județean, a explicat pentru cititorii JB&Bihon că e vorba de o legislație de prin 2017, care nu era tocmai clară în totalitate și, prin urmare, s-au purtat discuții îndelungi cu reprezentanții DSP Bihor, în urma cărora a fost luată această decizie.
Practic, rudele au sarcina (și nu Spitalul Județean) de a căuta, găsi și chema o firmă de servicii funerare care să se ocupe de transportul decedatului. Important este ca această firmă să fie autorizată, întrucât, un eventual control, pe drum de la spital, din partea DSP Bihor, s-ar putea sfârși cu amenzi.
Reglementarea a fost luată ca măsură de siguranță din cel puțin trei puncte de vedere: Spitalul Județean să nu fie implicat în racolarea de firme de pompe funebre, decedații să nu fie transportați înveliți în covoare sau cearceaf, cu vehicule improprii, iar firma de servicii funerare chemată să fie autorizată, ca să fie mai sigur că respectă normele legislative.
Trimite articolul
Xse face bisnita ca nu poti sa spui afaceri si cu mortii, ar trebui ca salvarea sa duca mortul la domiciliu pentru inmormantare, sunteti de groaza.
Draga Otilia diferenta dintre un cadavru si un decedat este starea in care se afla adica cadavru este in stare de putrefacție decdatul este mort de scurt timp la spitalul județean cadavre nu sunt eventual la medicina legală dar o loaza de jurnalist care nu stie sa se exprime nu face diferenta de ce te-ai mai facut jurnalist nu stiu …Asa ca Otilia du-te la județean sa te documentezi, pe usa de la morga scrie Prosectura ca sa nu te ratcesti si cautal pe nea Ionică autopsierul sa te lămurească ce si cum
Ce ar fi, dacă autoritățile și-ar face datoria? Să verifice firmele autorizate! Mai nou, omul de rand trebuie să facă pe detectivul, indiferent de situație, pentru că statul o freacă la rece! Ce ar fi, dacă autoritățile și-ar face datoria și munca pentru care sunt plătiți?!?