„80-90% din OCPI-urile din ţară sunt în protest spontan. Din luna noiembrie a anului trecut ni s-a luat autofinanţarea şi acum toţi banii merg la comun, la bugetul de stat. Pe 2010 ne-a alocat doar 62% din bugetul necesar. De trei luni nu ni se respectă ziua de salariu. Am primit doar 42% din salariul pe martie iar acum, pe data de 14 nu vom primi salariul pe aprilie. Nu ni se respectă Contractul Colectiv de Muncă. Mai mult, avem nemulţumiri faţă de asimilarea pe funcţii din cadrul MAI, nespecifice domeniului nostru de activitate. Conform noilor asimilări, personalul nostru pierde în medie între 60 şi 70%. Dacă înainte media era de 22 – 26 (de milioane lei vechi – n.r.), acum media e undeva la zece…”. Sunt cuvintele liderul de sindicat Angela Goina. Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobilitară (OJCPI) Bihor s-a aflat ieri în a doua zi de grevă spontană şi protestul continuă.
Cetăţeni contrariaţi
Ieri, oamenii cu treburi la OJCPI erau ţinuţi la uşă de către angajaţii revoltaţi de situaţia în care au ajuns. Însă un orădean ce avea nevoie de un extras de foaie funciară părea că mai avea puţin şi exploda. „Vă ard tot sediul, vă dau în judecată dacă din cauza voastră îmi pierd casa!”, ameninţa omul, nevenindu-i să creadă că nimeni de la Cadastru nu vrea să-i elibereze solicitarea pentru care fusese programat ieri, la ora 14. Orădeanul disperat nu a vrut să-şi facă public numele. Ne-a spus însă că are un credit ipotecar şi că dacă nu reuşeşte să şi-l refinanţeze, îşi va pierde casa! Hârtia de la OCPI îi era necesară ca aerul pentru a o duce la bancă. Iar ieri era termenul-limită.
Un alt cetăţean, mai în vârstă şi sprijinit de cârje a cerut în cele din urmă un scaun, pe care s-a aşezat în faţa uşii instituţiei.
Abordat aseară de către Jb, directorul adjunct al instituţiei, Marcel Dragoş, ne-a informat că, împreună cu şefa de la Cartea funciară, le-a eliberat în nume personal celor doi cetăţeni câte o hârtie prin care li se certifica faptul că instituţia e în imposibilitatea de a elibera acte, din cauza conflictului de muncă izbucnit.
„Eu în discuţiile cu angajaţii am subliniat faptul că vor răspunde pentru ce se întâmplă, dacă vor fi acţiuni în instanţă iniţiate de către altcineva…”, ne-a declarat Dragoş.
Dincolo de aceste aspecte, angajaţii au rămas impasibili la necazurile cetăţenilor, ţinând să spună pentru Jb că şi ei, la rândul lor, au credite pe care nu ştiu cum să le mai plătească! „Şi noi ne pierdem casele! De ce nu ne-au spus de la început unde vom ajunge?! Măcar nu ne mai luam credite aşa de mari”, şi-a vărsat năduful o salariată, sub protecţia anonimatului. Angajaţii OCPI s-au arătat iritaţi de faptul că, deşi Cadastrul aduce venituri la bugetul de stat, lor nu li se plăteşte salariul.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!