Cei mai mari şefi ai stomatologilor români şi prezenţi la o manifestare ştiinţifică la Oradea, au anunţat reînfiinţarea cabinetelor de medicină dentară în unităţile de învăţământ.
„Nu trebuie să inventăm noi roata”, a spus vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, dr. Alexandru Bucur făcând trimitere la măsurile ce ar trebui luate pentru ca românii să aibă o stare de sănătate mai bună a danturii. Împreună cu preşedintele CMD România, dr. Ecaterina Ionescu, au anunţat că un proiect vizând reînfiinţarea cabinetelor de medicină dentară se află acum în dezbatere în Parlament şi că există şanse mari ca acesta să fie aprobat.
Cei doi medici au amintit că în ultimii 20 de ani, stomatologia a avut de suferit, iar românii şi mai mult. Desfiinţarea sistemului de medicină dentară din şcoli, lipsa unei finanţări reale de la Casa de Asigurări şi lipsa de educaţie dentară în rândul românilor, dezinteresul comunităţilor locale, plus problemele financiare tot mai mari ale românilor – toate au dus la creşterea numărului de persoane cu probleme grave la dantură.
La fel ca la alte afecţiuni, românii aleg să sufere de dinţi şi să fugă la „urgenţe” atunci când au abcese insuportabile.
În realitate, educarea populaţiei din fragedă pruncie ar duce la schimbarea mentalităţii şi în timp, la reducerea numărului de oameni cu probleme dentare extreme.
Experţii în stomatologia românească, întruniţi la manifestarea ştiinţifică de la Oradea – Denta Orădeană, spun că servicii medicale dentare de calitate se pot acorda numai cu sprijinul comunităţii locale.
În ultimul an, aproape 70 de stomatologi din Bihor au plecat să lucreze chiar la satele din ţările Europei, pentru condiţii mult mai bune şi salarii infinit mai mari.
Preşedintele şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti spun că dacă autoritatea locală (Primărie, Biserică etc) s-ar implica şi în comunele şi satele româneşti, numărul de medici de familie şi stomatologi ar creşte, iar populaţia ar avea o adresabilitate mai mare.
Cât privesc preţurile de la cabinetele de stomatologie, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, chirurgul Alexandru Bucur, a declarat că a formulat o listă de tarife pe procedee medicale dentare aproximative. Fiecare Colegiu Judeţean e invitat să posteze aceste tarife pentru ca oamenii să aibă o idee despre cât costă real un anume serviciu dentar. În caz că pentru un procedeu dentar li se cere mult mai puţin sau mult mai mult, oamenii vor putea să îşi pună semne de întrebare mai uşor.
Pe de altă parte, educaţia populaţiei se impune la modul direct, cu scopul de a reduce indicele de carie. În Europa, stomatologii se luptă ca 30 – 40% dintre copii să fie fără carii, în timp ce stomatologii români abia reuşesc, în pofida dorinţei lor, să reducă procente infime. Pentru rezultate mai bune, oamenii ar trebui să afle cum să se spele pe dinţi, de câte ori, de câte ori să îşi schimbe periuţa, să meargă la control de rutină la stomatologie şi nu doar la abcese mari etc. În acest fel, românii ar da mai puţini bani pe tratamentele dentare şi ar fi mai sănătoşi, au opinat cei doi experţi.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!