Joi i-au votat bugetul, iar vineri l-au depus spre finanţare. Este vorba despre proiectul de reabilitare a Cabanei Vadu Crişului, pentru care Consiliul Judeţean i-a găsit sursă de finanţare programul transfrontalier Ro – Hu. Cabana dărăpănată de azi se află în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Munţii Pădurea Craiului, fiind situată în imediata apropiere a Peşterii Vadu Crişului şi a spectaculoasei cascade din proximitate.
Consiliul Judeţean este liderul de proiect, parteneri fiind Primăria Vadu Crişului, Centrul de Artii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (custode al sitului Natura 2000) şi Primăria Korossegapati (Ungaria). Din suma totală a proiectului, de 2,5 milioane de euro, Consiliului Judeţean i-ar reveni, pentru Cabană, suma de 1.237.140 de euro, diferenţa revenindu-le în mod inegal celor trei parteneri din proiectul denumit generic PRONATURE. 24.742 de euro reprezintă contribuţia proprie, de 2% pe care CJ Bihor o prefigurează de-acum, în cadrul sumelor eligibile. Rămâne de văzut care va fi suma finală aprobată pentru finanţare, de către autoritatea de management, în condiţiile în care Oradea găzduieşte secretariatul comun al programului Interreg Ro – Hu.
„Evaluarea poate să dureze două-trei luni de zile şi apoi, dacă totul este în regulă, se semnează contractul de finanţare”, ne declară Horia Carţiş, directorul structurii pentru accesare de fonduri europene din CJ Bihor – Direcţia generală de dezvoltare regională, programe și proiecte cu finanțare externă (DGDRPPFE). Proiectul are perioadă de implementare prognozată de 30 de luni.
Ideea reabilitării totale a Cabanei Vadu Crişului şi transformarea acesteia într-un centru multifuncţional de informare modern nu este una nouă. „Proiectul este de patru ani de zile, dar atunci încă nu se cunoaşteau sursele de finanţare. De altfel, se regăseşte şi în strategia de dezvoltare a judeţului”, precizează Carţiş.
Problema accesului
Prin proiect, Cabana Vadu Crişului va fi reconstruită pe ceea ce există deja, în condiţiile în care, fiind sit Natura 2000, nu se pot emite autorizaţii de construcţie pentru clădiri noi, în zonă. La fel cum nu se pot amenaja nici acces rutier pe drum nou, din cauza zonei de conservare specială. Rămâne doar trenul, cu halta Peştera şi poteca prin pădure, de pe malul Crişului. Şi aceasta din urmă se cere ecologizată, pentru un acces mai facil.
Carţiş este convins că se pot găsi soluţii cu CFR şi cu alţi transportatori feroviari pentru ca accesul feroviar să aibă condiţiile şi frecvenţa necesară. Însă, mai întâi, Cabana, peştera şi cascada se cer asaltate de turişti.
Cabană multifuncţională
Cabana va fi reabilitată (fațadă, interior, acoperiș) și compartimentată astfel încât „să fie create toate spațiile necesare unui centru multifuncțional de protecție a naturii. Cabana va fi dotată cu mobilier si echipamente specifice unui centru de protecție a naturii și va fi dotată cu panouri solare”. Se doreşte ca, o dată transformată, Cabana Vadu Crişului să poată fi folosită de cadrele didactice inclusiv în săptămâna «Şcoala altfel». Carţiş vede Cabana transformată în centru multifuncţional ca punctul de pornire al turistului interesat să exploreze situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului.
Casa Olarului
În cadrul aceluiaşi proiect, Primăria Vadu Crișului va înființa un Centru de promovare al tradițiilor – Casa Olarului. Partenerul Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor şi-a asumat organizarea unei tabere junior ranger, va realiza un film educațional despre sit care fi proiectat în școlile din sit, va organiza ateliere de fotografie în natură cu copii și apoi o expoziție fotografică itinerantă în comunitățile din sit, va implementa un sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în Pădurea Craiului și va realiza un plan de management al vizitatorilor în Pădurea Craiului.
Partenerul maghiar Primăria Körösszegapáti va realiza un Centru de informare și management al vizitatorilor pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény–Körmösdpusztailegelők şi vor amenaja un drum de acces în sit şi un traseu tematic.
Proiectul va avea și o componentă de promovare și educație ecologică, ce urmează a fi realizată prin organizarea unei activități de promovare a valorilor naturale și a tradițiilor, de pe ambele părți ale frontierei româno-maghiare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!