[eadvert]
Cabana Vadu Crișului, restaurată cu bani atrași din fonduri europene, va fi refăcută pentru a arată cât mai aproape de felul în care a fost construită inițial. Pentru a face acest lucru, Consiliul Județean Bihor a comandat un studiu pe baza căruia au fost făcute modificările proiectului inițial.
„O restaurare presupune redarea cât mai apropiată a aspectului inițial. Ținând cont de acest lucru, am solicitat proiectantului și executantului stabiliți prin licitație să se proiecteze, respectiv să se execute o variantă a cabanei care să corespundă cu ceea ce a fost în trecut, să fie perfect integrată în mediul din jur și să corespundă ca stil și cu clădirea care a mai rămas din acea epocă, halta Vadu Crișului. În felul acesta, avem o construcție integrată arhitectural și urbanistic”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.
Potrivit sursei citate, cabana se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumsețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot aborda turiștii, cum sunt drumețiile, rafting-ul și alpinismul, motiv pentru care instituția acordă această atenție proiectului de restaurare.
Restaurant construit în 1905
Studiului istoric, realizat la comanda CJ Bihor, arată că prima construcție a fost ridicată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891, la Cluj.
„La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere”, a transmis CJ Bihor, printr-un comunicat de presă.
Studiul mai arată că restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu au recuperat proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei a fost cumpărată de Consiliul Județean Bihor.
„Proiectul actual de restaurare este realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Clădirile vor deveni un centru multifuncțional de promovare și protecție a naturii”, se arată în comunicatul CJ Bihor.
Proiectul tehnic al obiectivului de investiții a fost actualizat în această vară, ca urmare a studiului istoric. Restaurarea Cabanei Vadu
Crișului este executată de către asocierea de firme SC Ad West Construct SRL și SC Clasx Design SRL. Valoarea contractului este de aproximativ 2,7 milioane de lei. Potrivit sursei citate, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 22 februarie 2021, iar termenul de execuție este de 21 de luni, lucrările fiind în grafic.
Banii pentru reconstrucție sunt alocați prin Proiectul European ROHU 126 „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare – PRONATURE”, finanțat în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria 2014 – 2020. Obiectivul investiției este „Reconstruire Cabana Vadu Crișului pentru realizare Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului”.
Trimite articolul
XDesigur “specialistii” din managementul proiectului nu s-au putut gandi la acest studiu de la inceput…Probabil ca vor fi ceva sume in plus la capitolulu “neeligibile”. Halal!
Daca ati restaura si halta Vadu Crisului (e si ea destul de veche) si printr-o minune trenurile chiar ar opri acolo, ce bine ar fi.
-
Halta a fost vanduta. E proprietate privata. Doar peronul mai este al CFR-ului.