Cabana Vadu Crișului, restaurată cu bani din fonduri europene, va fi redeschisă pe 10 iunie, cu ocazia Târgului Vama Sării, potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.
[eadvert]
Cabana Vadu Crișului a fost refăcută pentru a arată cât mai aproape de felul în care a fost construită inițial. Pentru a face acest lucru, Consiliul Județean Bihor a comandat un studiu pe baza căruia au fost făcute modificările proiectului inițial. Valoarea totală a lucrărilor este de 2,7 mil. lei.
„O restaurare presupune redarea cât mai apropiată a aspectului inițial. Ținând cont de acest lucru, am solicitat proiectantului și executantului stabiliți prin licitație să se proiecteze, respectiv să se execute o variantă a cabanei care să corespundă cu ceea ce a fost în trecut, să fie perfect integrată în mediul din jur și să corespundă ca stil și cu clădirea care a mai rămas din acea epocă, halta Vadu Crișului. În felul acesta, avem o construcție integrată arhitectural și urbanistic”, a declarat la demararea lucrărilor Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.
Restaurant construit în 1905
Proiectul tehnic al obiectivului de investiții a fost actualizat ca urmare a studiului istoric. Studiului istoric, realizat la comanda CJ Bihor, arată că prima construcție a fost ridicată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891, la Cluj.
„La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere”, a transmis CJ Bihor, printr-un comunicat de presă.
Studiul mai arată că restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu au recuperat proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei a fost cumpărată de Consiliul Județean Bihor.
„Proiectul actual de restaurare este realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Clădirile vor deveni un centru multifuncțional de promovare și protecție a naturii”, se arată în comunicatul CJ Bihor.
Restaurarea Cabanei VaduCrișului a fost realizată de asocierea de firme SC Ad West Construct SRL și SC Clasx Design SRL. Valoarea contractului este de aproximativ 2,7 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 22 februarie 2021, iar termenul de execuție a fost de 21 de luni, lucrările fiind în grafic.
Festival cu tradiție
Târgul de la Vama Sării este un festival cu tradiție istorică, care își leagă originea de plutăritul de pe Crișul Repede. Numele festivalului de la Vadu Crișului are origini străvechi, încă din secolele XIII-XV, când în defileu se vămuia sarea extrasă din ocnele Transilvaniei, transportată către Câmpia Panonică.
În fiecare an este reprodus drumul sării de pe vremea când, la punctul vamal dintre Transilvania și Pașalâcul otoman de la Oradea, vameșii rețineau o parte din sarea adusă de cărăuși în căruțe sau de plutași pe Criș. În imediata apropiere a comunei Vadu Crișului mai pot fi văzute încă ruinele turnului de supraveghere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!