Pompierii bihoreni spun că scopul acestui demers a fost promovarea unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor şi de diminuare a consecinţelor negative ale acestora.
Cu această ocazie, pompierii amintesc faptul că reducerea riscului presupune diminuarea impactului distructiv al hazardelor naturale asupra vieţii, mijloacelor de trai şi comunităţilor, prin pregătirea cetăţenilor şi a comunităţilor privind modul adecvat de comportare înainte, pe timpul și după producerea acestora.
Pentru a marca acest eveniment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” organizează și derulează o serie de activităţi ce vizează asigurarea unui nivel optim de informare şi pregătire a populației cu privire la tipurile şi caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul judeţului şi la regulile de comportare în cazul declanşării acestora.
Astfel, de la începutul lunii octombrie, personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, la nivelul localităţilor, instituţiilor şi operatorilor economici, peste 60 de activităţi instructiv – educative, care au constat în prezentări, sesiuni interactive, exerciţii în caz de incendiu şi exerciţii de alarmare publică, iar în cadrul unităţilor şcolare, şi în lecţii deschise sau jocuri interactive cu tematică specifică, activități în cadrul cărora au fost pregătite aproximativ 4500 de persoane, dintre care peste 3900 de preșcolari, elevi, cadre didactice și personal auxiliar din cadrul unităților de învățământ.
Cooperarea dintre specialişti, instituţii, autorităţile locale şi cetăţeni reprezintă un factor decisiv în rezultatul demersurilor dedicate protejării vieţii şi bunurilor cetăţenilor şi ale comunităților.
Reguli pe timp de calamităţi naturale
Ținând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări ale pompierilor vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:
• Rămâneţi calmi!;
• Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de către autorităţi;
• Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică;
Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală.
Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:
• Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;
• Stabiliţi un sistem de comunicare;
• Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.
Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!