Aceasta după ce compania a acceptat, în vara lui 2020, să construiască parcarea de tiruri în afara localității.
Femei în vârstă cu furci și bâte au ieșit în stradă, în vara anului trecut, pentru a-și apăra terenurile. Scena e pe cale să se repete marți, când se anunță un protest împotriva responsabililor din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România.
[eadvert]
Compania este ținta nemulțumirii oamenilor fiindcă ar vrea să le „fure” terenurile. Protestatarii, proprietari ai terenurilor, nu pot accepta argumentul că statul poate să facă ce vrea cu un drept garantat de Constituție, cel al proprietății, fluturând utilitatea publică. La baza nemulțumirii oamenilor, spune Cornel Ienciu – fiul uneia dintre proprietarii afectați, e o Hotărâre de Guvern din 2013, în baza căreia în localitatea Cărpinet putea fi „plantată” o parcare pentru tiruri. O parcare care, estimează secretarul Primăriei Cărpinet, Sav Gheban, s-ar întinde pe 6.000 mp. „Va fi o parcare în toată regula, ca în Vest, cu staționare”, anticipează Sav Gheban.
Un asemenea proiect e perceput de proprietarii terenurilor ca o sursă de poluare, gaze, noxe, gălăgie, plus un obstacol în calea accesului proprietarilor la terenuri. Tensiunile pe seama acestui proiect s-au acumulat în timp și au izbucnit în momentul în care primarul Petru Curta a fost vizitat la birou de către reprezentanții firmei care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea DN76, pe tronsonul Ştei – Vârfuri.
Aceștia i-au cerut primarului să înștiințeze oamenii care au terenuri în frontul de lucru și să-l elibereze, pentru a putea intra cu utilajele. Când primarul a deschis subiectul cu localnicii, a constatat că oamenii au aflat abia atunci că au fost expropiați de terenuri în 2012. Întreaga operațiune ar fi avut loc sub conducerea fostului primar, care în calitate de preşedinte al unei comisii de expropriere, ar fi contribuit la expropriere, fără știrea oamenilor.
Aceștia susțin de altfel că au plătit în continuare impozite pe aceste terenuri. Situația e cu atât mai tensionată cu cât – vorbește gura satului – fiul fostului primar ar lucra tocmai la firma care va construi parcarea, iar acesta s-ar fi aflat la baza noului conflict, ce părea că s-a stins. Oamenii susțin că tensiunile dintre fostul și actualul primar, care par a fi avut și ingrediente de natura coerciției fizice, e continuat la alt nivel. Scopul ar fi acela de a demonstra localnicilor că primarul în exercițiu nu le-a rezolvat problema. Ca să calmeze spiritele, primarul Curta s-a implicat încă de anul trecut în stingerea conflictului, astfel încât și parcarea să se construiască.
„A fost inițiat un schimb de terenuri la ieșirea din sat, între Criștior și Cărpinet. CNAIR a spus că e de acord să construiască acolo, dar acum au anunțat că s-au răzgândit și se încăpățânează să construiască în sat”, explică Cornel Ienciu motivul protestului.
„Terenul oferit CNAIR pentru parcare nu era al Primăriei, ci al asociației urbariale. Domnul primar Petru Curta s-a ținut de promisiunea făcută oamenilor, aceea de a face o ofertă către CNAIR de construcție a parcării în afara localității. S-au purtat discuții cu reprezentanții CNAIR de la Cluj, București, s-au parcurs etapele pentru realizarea schimbului de teren și s-au făcut toate demersurile pentru acest fapt. S-a dat o hotărâre de consiliu aflată în avizare de legalitate la Prefectura Bihor. A fost momentul în care s-a aflat că CNAIR nu mai vrea schimbul și că revine la amplasamentul inițial. Nu înțelegem motivul invocat, acela că ar trebui să schimbe proiectul parcării de tiruri, că trebuie reproiectare. Cred că trebuie să schimbe doar un număr cadastral. Oamenii sunt tensionați, știu că au spus că ies iar cu furcile. Există teren liber la ieșirea spre Criștior, atât teren cât doresc, există posibilitatea de a face parcare la rampa de depozitare a materialelor de construcție, care practic trebuie doar betonată”, a spus secretarul Primăriei Cărpinet, Sav Gheban.
Trimite articolul
XCu siguranta, baietii cu mintea “limpede” vor sari iar sa ne spuna ca e mana lui Bolojan.
Ca Bolojan este cel ce se ocupa de expropieri fortate , etc….
Bolojan si gasca lui din PNL.
Bine ….
Nimeni nu va spune nimic de fostul primar din localitate care inca in 2012 s-a ocupat pe ascuns de povestea asta fara ca oamenii sa stie nimic.
Mai ales daca a fist PSD-ist asa cum e obiceiul.in “zona folclorica aia cu …. futa mama” din regiunea Beius -Stei -Vascau. Acolo unde se viteaza mereu PSD ptr.ca majoritatea tinerilor imbratiseaza cariere bugetare in justitie , politie , administratie , etc…. , utilizand relatii si pile , increngaturi cu persoane influente ajunse pe functii cu decizie in diverse institutii importante , persoane care au originea in aceeasi “zona folclorica” deja binecunoscuta in Bihor.
EBIHOREANUL dinastia popilor: Parohul Vasile Bota îi lasă fiului „moștenire” Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, OAMENII BISERICII. Preoţii fără pile se plâng că parohiile bune din Bihor sunt date teologilor din os popesc, apropiaţi ai episcopului Sofronie Drincec (foto), care moştenesc bisericile de la părinţi. “Este frustrant pentru un preot care îşi duce misiunea ani de zile la ţară să vadă că în parohiile superioare sunt numiţi fii de preoţi care n-au muncit nimic”, mărturiseşte un preot.
Sa vina Bolojan sa va expropieze eventual si cateva demolari
Articolul ca articolul, dar poza de generic e bestială!
Sătenii au ieșit la luptă cu furci, ciocane , macete și …cu o vuvuzelă sau portavoce (că topor nu are cum să fie, cu așa coadă scurtă). Uitați-vă la mâna țăranului din stînga imaginii.
-
Mai e una mai jos în poză, sub furca centrală