Oradea. După ce anunțul de a instala un sistem de acces pe bază de recunoaștere facială a născut controverse, conducerea Colegiului Național „Onisifor Ghibu” a venit cu o altă idee. Colegiul orădean adoptă un sistem de acces controlat bazat pe cartele electronice.
„Am realizat un sondaj printre părinți și majoritatea au optat pentru cartele. Pentru sistemul de amprentă facială, toți părinții trebuie să fie de acord. Ori aceștia doresc cartele, nu recunoaștere facială”, a spus Iulius Timar, directorul instituției.
„Am decis să montăm un sistem de turnicheți cu cartele de acces, de tip ITIC și ISIC. Sunt niște carduri cu recunoaștere internațională, singurele recunoscute și recomandate de UNESCO“, a declarat directorul Timar.
[eadvert]
Cartele electronice de acces vor fi folosite de elevi și profesori pentru a intra în școală, oferind un nivel de securitate și control sporit.
Firma Zuchetti SRL a fost deja angajată pentru implementarea sistemului, care va consta în opt turnicheți montați în două puncte de acces în curtea școlii. Aceștia vor fi montați în cel mult două luni. Apoi se va trece la realizarea cartelelor de acces, iar din septembrie, accesul se va face doar pe bază acestor legitimații.
Elevii și profesorii vor trebui să scaneze cartelele individuale înainte de a intra în instituție. Întârzierile vor fi raportate, iar elevii care ajung după ora 08:00 vor fi înregistrați de portar, pentru a asigura o mai bună comunicare cu familiile acestora.
„Cu siguranță, pot fi situații în care elevii întârzie, dar considerăm că este important să le cunoască și familia. Vom anunța tutorii atunci când un elev va ajunge după ora 08:00 la școală, pentru că poate elevul a plecat la timp de acasă, dar s-a oprit la o țigară între blocuri”, a declarat directorul.
Potrivit acestuia, legitimațiile vor fi scanate la intrarea și la ieșirea din unitatea de învățământ, însă acestea nu vor debloca turnicheții decât dacă programul elevului respectiv s-a încheiat.
Un elev care are program până la ora 14:00 nu va putea ieși mai devreme din școală, decât dacă va fi înregistrat la poartă, explică Timar.
Colegiul a modificat și regulamentul său de organizare și funcționare, pentru a se adapta noului sistem de acces controlat, impunând sancțiuni pentru încălcarea regulilor.
„Elevii care își vor da cartelele unii altora vor fi sancționați cu scăderea mediei la purtare. Această pedeapsă o va primi și elevul care a luat cartela unui coleg, dar și cel căruia îi aparține legitimația electronică”, a spus directorul Timar.
Soluție internațională
Cartelele de tip ITIC și ISIC, utilizate pentru accesul în Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, sunt recunoscute în 29 de țări și oferă diverse facilități și reduceri pentru titulari. În lume, acestea sunt folosite încă din anul 1968. Ele sunt destinate atât elevilor, cât și profesorilor. Cartelele pot fi folosite pentru diferite obiective turistice, dar și în anumite magazine și restaurante, pentru a obține beneficii și reduceri.
„Îmi vine în minte Librăriile Cărturești, care le oferă o reducere de 10% celor ce dețin aceste legitimații. Astăzi, dacă o persoană merge să își achiziționeze această legitimație, trebuie să plătească 70 de lei/an. Noi încercăm să le achiziționăm din bugetul școlii pentru toți elevii și profesorii. Bineînțeles că avem o negociere mult mai bună”, a spus Timar.
Prin implementarea acestui sistem de acces controlat bazat pe cartele electronice, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” spune că își dorește să asigure un mediu educațional sigur și eficient pentru elevi și cadrele didactice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!