În urma sesizarilor primite de la consumatori, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a efectuat, în perioada 18 – 22.10.2010, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind condiţiile de comercializare a buteliilor pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz.
„În timpul acţiunii tematice de control au fost întocmite 16 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 46.000 de lei. Au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, produse în valoare de 23.292 de lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 12.155 de lei”, ne-a informat Sebastian Secoşan, comisarul-şef al CJPC Bihor.
Verificări
Cu ocazia controlului s-a verificat, în principal, legalitatea funcţionării operatorilor economici; modul în care aceştia respectă prevederile legale privind informarea consumatorilor cu elementele de identificare şi caracterizare ale buteliilor pe etichetă şi informaţiile inscripţionate pe butelie. De asemenea, s-a avut în vedere modul în care operatorii economici respectă prevederile legale privind umplerea buteliilor, astfel încât produsul să fie sigur şi să nu pună în pericol viaţa sau sănătatea utilizatorilor şi modul în care se respectă prevederile legale privind repararea buteliilor tip aragaz, astfel încât produsul reintrodus în circuit să fie sigur.
„Nu în ultimul rând, s-a verificat modul în care operatorii economici respectă prevederile legale privind scoaterea obligatorie din uz şi casarea buteliilor, astfel încât să nu pună în pericol viaţa şi securitatea utilizatorilor”, a specificat Secoşan.
Abateri constatate
În urma controalelor efectuate de CJPC Bihor, au fost constatate mai multe abateri. Dintre acestea amintim: lipsa menţiunilor privind greutatea buteliei, staţia de umplere şi tipul gazului; lipsa de pe etichetă a datei umplerii şi instrucţiunilor de utilizare, manipulare şi transport; marcarea într-o formă greu vizibilă a ştampilei echipei care a verificat etanşeitatea şi umplerea buteliei; lipsa avertismentelor şi riscurile previzibile; lipsa menţiunii privind greutatea buteliei, etc. „La o parte din operatorii economici verificaţi s-au găsit la comercializare butelii care nu erau protejate cu vopsea anticorozivă, aflate în stare avansată de ruginire, cu vopseaua sărită pe porţiuni mai mici sau mai mari, ceea ce făcea imposibilă descifrarea informaţiilor care trebuie aplicate prin vopsire pe corpul buteliei. Este vorba de luna şi anul scadenţei acordate şi fluidul pentru care a fost construită butelia. Astfel de butelii s-au regăsit la comercializare la patru dintre operatorii economici verificaţi”, a punctat şeful CJPC Bihor.
Doi distribuitori aveau butelii pentru care erau întrunite condiţiile privind scoaterea obligatorie din uz şi casarea buteliilor, butelii fără inscripţionarea siglei operatorului economic constructor, pentru care a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare, scoaterea din uz şi casarea. De asemenea, o parte din buteliile verificate aveau data scadenţei acordate de ISCIR depăşită şi lipseau capacele buteliilor. Neafişarea preţurilor de vânzare ale buteliilor într-o formă vizibilă, lizibilă, uşor de citit, fără echivoc s-a constatat la cinci operatori economici.
DAN BIRTA
Sfaturi la utilizarea buteliilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!