Pe 13 noiembrie 1927 se dezvelea la Oradea bustul cărturarului Iosif Vulcan de către colonelul G Bacaloglu. Bustul s-a ridicat la iniţiativa Reuniunei „Cele Trei Crişuri”. De altfel, în revista „Cele Trei Crişuri”, care a publicat pe două pagini evenimentul, se scrie: „Bustul, datorat distinsului artist sculptor Anghel Chiciu din Craiova, este o operă de artă, cu bune proporţii, linii potrivite, figura şi ţinuta lui Vulcan având o înfăţişare nobilă şi elegantă aşa cum a fost regretatul academician.
Marmora albă şi roşie din care s a sculptat soclul de către artistul Levay, complectează estetica acestui monument de artă. Este aşezat în faţa unui măreţ brad verde şi frumos, aşa cum a trăit Iosif Vulcan, în grădiniţa Teatrului Regina Maria, locaşul artei la a cărui temelie dânsul a lucrat cu atâta patimă în Ardeal…”
Fundaţia Academia Civică , filiala Oradea, a iniţiat o propunere trimisă Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor, de a amplasa un bust al lui Iosif Vulcan în faţa Teatrului Regina Maria. La această iniţiativă subscriu printre alţii: Preasfinţia Sa Episcop Virgil Bercea, poeta Ana Blandiana, scenografa Vioara Bara, actorii: Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Mariana Vasile, Cristina Şchiopu, o listă lungă din care mai fac parte profesori, istorici, medici, manageri şi jurişti.
Redăm integral textul iniţiativei, trimis pe 24 februarie: „Fundaţia Academia Civică, filiala Oradea, a iniţiat o Propunere (existentă de mai mulţi ani în Proiectele Fundaţiei), privind instalarea unui bust al cărturarului Iosif Vulcan, alături de cel al cărturarului maghiar Szigligeti Ede, în scuarul din faţa clădirii Teatrului de Stat Oradea – care adăposteşte cele două instituţii artistice – Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti.
Având în vedere că trupele celor două teatre poartă numele celor doi cărturari orădeni,, amândoi eminenţi luptători pe tărâmul culturii, ţinând cont de asemenea, de faptul că în prezent se lucrează la refacerea piaţetei din faţa clădirii, credem că e momentul potrivit , ca această mai veche dorinţă a orădenilor să prindă viaţă.
Într-un oraş ca Oradea, cunoscut pentru atitudinea sa tolerantă , oraş în care au trăit mereu în bună înţelegere români, maghiari, evrei, slovaci, sârbi, nemţi, romi, în care lăcaşurile de cult stau alături, în admiraţia străinilor care ne vizitează oraşul- Biserici ortodoxe, Catolice, Greco- catolice, Sinagogi, Biserici baptiste, Penticostale, etc. credem că va fi binevenită şi acceptată de edilii oraşului , această iniţiativă culturală şi civică totodată, exprimând recunoştinţa faţă de această figură emblematică a oraşului nostru.
Alăturat vă oferim articolul apărut în presa orădeană, în anul 1927, cu prilejul dezvelirii bustului lui Iosif Vulcan ( semnat de artistul Anghel Chiciu), bust astăzi pierdut, sugerând totodată celor care vor hotărî ca această propunere să prindă viaţă, fie să caute cu insistenţă acest bust, fie să comande o lucrare nouă, momentul fiind important în acest an al Centenarului.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!