Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat Ghidul de identificare a principalelor specii de buruieni ce constituie vegetație nedorită pe pajiști. Astfel, lista cuprinde 11 buruieni pe care trebuie eliminate de pe pășuni pentru a putea fi elegibile la încasarea subvenției APIA.
Una dintre aceste buruieni este ambrosia sau iarba pârloagelor. Este considerată una dintre cele mai nocive plante din lume (cu răspândire rapidă și pe teritoriul României), fiind vinovată de diminuarea producției la speciile cultivate sau a vegetației de pe pajiști, mai ales de afecțiunile alergice grave pe care le provoacă oamenilor în perioada înfloririi rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic dată fiind cantitatea mare de polen produsă de plantă, dimensiunea, respectiv structura grăunciorilor de polen. Distrugerea acestei buruieni de către proprietarii sau deținătorii terenurilor infestate cu această plantă este obligatorie conform Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Distrugerea buruienii se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, în funcție de caracteristica zonei sau a terenului, suprafața îmburuienată, gradul de dezvoltare și densitate a plantelor de ambrzia, stadiul culturii infestate, prin: lucrări de pregătire a terenului, respectiv de întreținere a culturii: grăpat, lucrarea cu combinatorul, prășit manual sau mecanic, cosit manual sau mecanic ori de câte ori este nevoie sau smulgerea manuală a plantelor, dacă densitatea buruienilor este redusă.
Brusture, lipan constituie o problemă pe pajiști prin faptul că nu este consumat de animale și împiedică dezvoltarea altor specii cu valoare furajeră, sufocând vegetația. Capitulele sale (ciulini) se agață foarte ușor de blana animalelor, de îmbrăcăminte, saci și alte materiale textile, facilitând răspândirea plantei pe distanțe mari. Depreciază calitatea lânii de oaie și creează probleme mari la prelucrarea acesteia. Planta trebuie distrusă în faza de rozetă, înainte de a emite tulpini, prin stropire cu erbicide sau cu sapa prin tăiere sub colet pentru a nu regenera.
Scaiete, ciulin, cucuta, alior sau laptele câinelui, feriga de câmp sau țolul lupului, măcrișul mărunt, măcrișul iepurelui și dracila, holeră sau scai tătăresc sunt alte buruieni care se regăsesc pe lista publicată de APIA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!