Elevii vor primi săptămâna viitoare primele burse din acest an școlar. Pe 15 noiembrie 2023 trebuie achitate sumele pentru septembrie și octombrie, iar din 15 decembrie 2023, banii vor intra lunar. Deocamdată, Ministerul Educației nu a anunțat dacă va modifica regula de acordare a burselor de merit, în condițiile în care, la nivel național, s-a constatat că aproape 8.500 de elevi le vor primi, deși au medii sub 5. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în Bihor 12.368 de elevi vor primi burse de merit pe baza mediilor școlare. Dintre aceștia, 272 au medii sub 5. Aproape toți bursierii cu medii sub 5 provin de la licee și colegii tehnologice. 173 dintre bursieri au medii cuprinse între 4 și 4,99, 73 între 3 și 3,99, 20 între 2 și 2,99, iar 6 au medii între 1 și 1,99. Cei 272 de elevi cu medii sub 5 vor primi câte 450 de lei, asemenea celor 7.119 bursieri cu medii între 9,50 și 10.
[eadvert]
Profesorii, dar și elevii bursieri consideră că bursele de merit ar trebui să fie acordate pe baza unor rezultate excepționale, în niciun caz pentru a încuraja lenea.
„Mă crucesc pur și simplu. În cei 23 de ani de învățământ nu am mai auzit așa ceva. Să acorzi burse de merit unui copil care are medii sub 5 este ceva de neconceput. Doar pornind de la cuvântul «merit» ne dăm seama pentru ce ar trebui să se acorde aceste burse. Unde este meritul? Mie mi se pare inacceptabil. Adică, nu știu de ce ar mai trebui să mai învețe acești copii? Nu știu de ce ar mai trebui să vină la școală. Sau le dăm burse ca să vină la școală? Chiar suntem atât de înguști încât să facem o anomalie de acest fel? Cred că este obligatoriu să se intervină urgent la acest lucru, să se modifice. Nu poți face asemenea greșeli, chiar dacă suntem înaintea unui an electoral. Nu trebuie să fie școala implicată în anumite acțiuni politice. Politicile acestea educaționale trebuie să țină de principiile educaționale. Atât. Nu de altceva. Am împins școala spre periferia societății. Cu acest act prin care le dăm burse acestor copii deja suntem într-o zonă în care în care nu putem fi decât dezamăgiți”, a declarat prof. Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione din Oradea.
Pe de altă parte, elevii cu medii de 9,50 care nu s-au încadrat în primele 30% din mediile pe clasă se simt discriminați și spun că statul nu îi motivează cu nimic.
„Eu am media de 9,58 și nu am prins bursă, dar aflu că un coleg de-al meu de la «Vuia» cu medie sub 5 primește bursă. Nu poate să fie decât frustrant și demotivant”, a spus un elev de la Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea.
Inspectorul școlar general, prof. Horea Abrudan, spune că educația nu este despre cine este pe locul I, II, sau III, ci pentru toți copiii. Toți elevii trebuie să câștige în final.
„Poate pentru unii pare deosebit pentru că bursele se numesc de merit. Să nu uităm că un copil face performanță atunci când reușesște să-și crească nivelul de cunoștinte acumulate, fie că vorbim de un test la care a luat inițial 4, iar la final a luat 5, sau cel care a luat inițial 8 și la final 9. Ambii și-au depășit situația inițială și încearcă să-și ridice nivelul de cunoștinte. Prin urmare și notele. Cred că toți copiii trebuie stimulați din acest punct de vedere. Așa cum performanță face profesorul care duce un elev de la 9 la 10 și unul care îl duce de la 5 la 6. Făcând analogie, apreciez că toți elevii trebuie stimulați și cred că sensul acordării burselor în această formă tocmai asta urmărește: să crească nivelul de cunoștințe. Din feedback-ul meu constat că este încurajată competiția în sensul bun”, a declarat inspectorul șef, Horea Abrudan.
La finalul lunii trecute, premierul cataloga situația ca fiind inadmisibilă și a anunțat că așteaptă cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară a elevului.
Ministrul Educației a admis că situația trebuie analizată și a avansat ca variantă posibilitatea introducerii unei burse de progres educațional cu barem minim de medie, care să stimuleze îmbunătățirea rezultatelor școlare.
Trimite articolul
XCe se mai lauda cei care au medii sub 5 ca iau bursa, si atunci cei care invata intr-adevar ce motivare mai au daca se acorda la asemenea medii bursa?
Un copil cu media 9.00 nu ia bursa de exemplu si ia un elev cu media de 5, rusine celor ce dau asemenea legi.
-
Păi, tu crezi că cei ce “fabrică” acum legile în parlament au fost şcoleri emininke ?
-
rusinea e a celor care i-au votat pe aia care dau asemenea legi. (gen senatorul heti hatos)
daca au medii sub 5 devina sunt parintii, si dascali care nu mai fac scoala serioasa dar vor tot timpul mariri de salarii, salariile ar trebui sa fie dupa rezultatele obtinute,
nea-m dat draq
N-am ce să zic.. Cei care au făcut legea s-au gândit la ei.. că și ei iau salarii chiar dacă nu merită..