Evenimentul este organizat pentru a opta oară de Fundația Comunitară Oradea. Derulat în condițiile pandemiei Swimathonul de anul acesta a venit cu o provocare deschisă tuturor celor care au dorit să înoate în spaţii alternative bazinului (piscine private, piscine publice, lacuri, râuri, mări, oceane etc.) pentru a-şi îndeplini obiectivul sportiv (fiecare înotător și-a putut propune propriul obiectiv în funcţie de propriile capacităţi sportive).
[eadvert]
Dacă până acum evenimentul aduna la un loc preponderent înotători bihoreni, anul acesta oricine şi de oriundea putut înota la Swimathon Oradea în perioada4- 22 august 2020. În paralel, s-au putut înscrie înotători experimentaţi în înotul în ape deschise, pentru a participa în data de 22 august 2020, la competiţia demonstrativă (fără spectatori, dar cu transmisii live din teren pentru cei de-acasă) pe care o Fundația Comunitară Oradea a organizat-o la KingsLand Ineu.
„La fel ca vouă și nouă ne era dor de energia și bucuria din timpul Swimathon Oradea. Chiar dacă nu ne-am dat întâlnire anul acesta la bazin, am păstrat tradiția și ne-am adunat o mână de oameni să înotăm, să facem bine”, spune Claudiu Popa, fondator al fundației Comuitare Oradea și director.
22 de înotători experimentați au intrat în competiția de la Kings Land Ineu. Proiectele susținute de Fundația Comunitară Oradea în cadrul acestei competiții sunt dintre cele mai diverse.
Unul dintre acestea e inspirat de situația critică pe care o trăim. „Vreau și eu la școala……dar e online” e proiectul celor de la Asociația Zâmbet și Speranță pentru Viitor din Sânnicolau Român. Scopul inițiatorilor este să doteze centrul de tip after school cu calculatoare pentru 50 de copii care provin din medii defavorizate social.
„Având in vedere contextul pandemiei de COVID 19 dorim să le oferim copiilor noștri șansa de a beneficia de educație chiar și in mediul online”, spun cei de la Asociația Zâmbet și Speranță pentru Viitor. 10.000 lei își propun ei să strângă.
„Împreună pentru Alessia SMA1” e proiectul care a intrat în atenția organizatoorilor Swimathon care doresc să atingă suma de 20.000 lei pentru ca Alessia să se poată bucura asemenea lui Noel de tratamentul cu cel mai scump vaccin din lume. „Alessia Curcă este o prințesă de doar 1 an și 3 luni și suferă de aceeași boală ca Noel: Amiotrofie Spinală Musculară de tip 1, boala cruntă care atrofiază mușchii corpului, inclusiv musculatura respirației și a deglutiției. Cel mai scump medicament din lume (Zolgensma) oprește evoluția bolii, însă costurile sunt de neimaginat: $2.125 milioane dolari. Împreună am reușit să strângem această sumă pentru Noel și suntem convinși că vom reuși și pentru Alessia. Alessia Curcă a fost diagnosticată cu amiotrofie spinală musculară la vârsta de două luni, ea neprezentând niciun simptom înainte de această dată. Debutul bolii a fost unul foarte agresiv, starea sa de sănătate degradându-se peste noapte. În acest moment Alessia se află sub supraveghere medicală, mama ei fiind nevoită să se mute la București pentru a fi aproape de spitalul la care fetița este tratată. Corpul ei fragil este prea slăbit, așadar ea este hrănită articifial cu formule de mâncare lichidă printr-o seringă conectată la un tub nasogastric”, e descrisă situația micuței.
„Cum vreau să cresc mare?! – ateliere de orientare în carieră” e proiectul care are ca scop organizarea de ateliere care au ca principal obiectiv orientarea profesională și facilitarea întâlnirilor dintre tineri și diverse personalități sau profesioniști de succes. „În acest mod tinerii vor experimenta și explora noi domenii de activitate, vor cunoaște noi provocări și se vor cunoaște pe ei înșiși pentru a alege în cunoștință de cauză. Totodată, prin intermediul strategiilor de educație integrată, aceștia vor avea oportunitatea de a se confrunta cu realitățile și exigențele pieței muncii, dar și cu dinamica economiei, în vederea formării unui profil profesional flexibil, adaptabil la aceste cerințe, pe care să poată articula cunoștințele și abilitățile dobândite în sistemul formal de educație”,, e descris proiectul 30.000 lei e ținta pe care inițiatorii vor să o atingă la Swimathon.
„Activități online de terapie prin experiență” își propune să vină în sprijinul celor pe care i-a afectat mult această perioadă de izolare, incertitudine și schimbări majore, adică copiii. „Ei sunt cei care au descoperit ce înseamnă școală online, părinți pe post de profesori și distanțare de prieteni și colegi. Ei sunt cei care până acum au auzit doar «mai lasă telefonul în pace și ieși la joacă», iar acum situația i-a adus și mai mult în fața tehnologiei, chiar cu o încurajare. Pentru mulți dintre ei e complicat de înțeles ce se întâmplă. Noi la Yuppi, am decis să sprijinim copiii cu boli cronice așa cum putem cel mai bine, chiar și în perioadă de pandemie: cu activități recreative, cu terapie prin experiență, zâmbete și distracție, iar aceste activități de desfășoară online și offline în același timp – cu provocări de realizat în familie, cu activități care necesită ajutor din partea fraților/surorilor”, spun inițiatorii proiectului. 4000 lei și/au propus ei să strângă în acest scop.
Prin proiectul „Căluțul terapeut” se estimează că 20 de copii cu dizabilități din mediul rural se vor bucura de beneficiile unei hipoterapii la standarde moderne.
Din 2016 Asociația Social-Culturală Dedalis a desfășurat activități de integrare a copiilor cu dizabilități proveniți din mediul rural. Una dintre cele mai apreciate și eficente terapii este interacțiunea cu cei 4 ponei, Dragu, Elsa, Bella și Stela.
„Aspectul extraordinar al hipoterapiei este acela că fiecare pas al calului stimuleaza echilibrul și sistemul senzorial al călărețului. Calul face sute de pași în timpul unei sesiuni de terapie de 30 de minute. Deasemenea, este ameliorat tonusul muscular, postura este corectată, se antreneaza coordonarea și dexteritatea manuală și motricitatea fină. Ajutorul unui cal este puternic motivațional, determinând copiii să aibă o atenție sporită, o memorie mai bună și să fie implicati direct in activități colective. Deschiderea atât față de oameni cât și față de cai duce la intensificarea comunicării și la recompense emoționale, conturând stima de sine. Căluțul terapeut este căluțul prieten. Prin acest proiect avem ca obiectiv principal achiziționarea de echipamente și accesorii de călărie specifice hipoterapiei. Ca obiectiv secundar, amenajarea unui manej. Toate activitățile și terapiile către beneficiari sunt gratuite, asociația suportând cheltuielile în integralitatea lor”, se aratăn în descrierea proiectului. 25.000 lei e ținta inițiatorilor. Pentru a putea asigura transportarea copiilor zilnic din oraș la Ferma Posticum este nevoie de un minivan de 8+1 persoane, un „school bus”.Grund Alive e proiectul
Asociației Grund Community ca își propune ca copiii din școlile primare să aibă posibilitatea să-și desfășoare activitatea zilnică într-un cadru educativ aproape de natură. Fondul de burse este singurul proiect social al Fundației Comunitare Oradea, prin care se oferă o bursă anuală de 1.000 lei sub formă de bunuri, pentru 45 de copii proveniți din 13 familii. 13.5000 lei sunt necesari a fi strânși pentru acest proiect.
Proiectele pot fi consultate pe https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiecte/
Citiți principiile noastre de moderare aici!