Zeci de persoane vor fi instruite în geotermalism printr-un program implementat de Universitatea din Oradea. Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, în parteneriat cu Universitatea Națiunilor Unite, au demarat proiectul „Instruire în geotermalism pentru profesioniști români de către Programul de Instruire în Geotermalism al Universității Națiunilor Unite în Islanda”.
În cadrul proiectului, patru specialişti români vor primi burse integrale de studiu pentru programul de instruire de şase luni al UNU GTP din Reykjavik. Bursierii au fost deja selectați în urma unor interviuri cu directorul UNU GTP. Unul dintre bursierii selectaţi este angajat al Consiliului Judeţean Ilfov, altul al Primăriei Oradea şi doi sunt de la Companiile Dafora şi Daflog.
,,Am avut 12 candidaţi pentru aceste burse. Patru dintre aceştia vor pleca în Islanda, fiecare dintre ei urmând să aleagă una din următoarele specializări: Ingineria zăcămintelor geotermale, Geologie specifică resurselor geotermale, Tehnologii de foraj pentru resurse geotermale și Managementul și finanțarea proiectelor geotermale. Condiţia este ca la finalul celor şase luni de studii în Islanda să se întoarcă în ţară şi să se ocupe de geotermalism. Ei şi angajatorii lor semnează un angajament prin care se obligă ca trei ani să lucreze în acelaşi loc’’, a explicat prorectorul Marcel Roşca, managerul proiectului.
Cursuri scurte
În cadrul proiectului vor fi organizate şi câteva cursuri scurte. Primul, ,,Utilizarea resurselor geotermale de entalpie joasă şi medie’’, se derulează în perioada 4-8 aprilie, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea. Alte două cursuri scurte vor fi organizate, în aceeași locație, în lunile mai și iunie – unul de explorări la suprafață pentru identificarea resurselor geotermale și unul de evaluarea și exploatarea resurselor geotermale. La cursuri vor participa studenţi de la specializarea ,,Ingineria sistemelor de energii regenerabile’’ din cadrul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, dar şi angajaţi de la Compania de Termoficare, Transgex, Electrocentrale etc.
Totodată, va fi organizat un atelier de lucru pentru persoane de decizie din cadrul administrațiilor locale din zone cu resurse de apă geotermală. La atelier vor fi invitate să ia parte persoane din primăriile din localităţile unde există potenţial geotermal – din zona de Vest, dar şi de pe Vale Oltului şi Bucureşti.
Proiectul, în valoare este de 1.102.075 lei, este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014, în cadrul programului RO-06 Energie Regenerabilă (RONDINE) derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, care asigură și co-finanțarea programului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!