Doctoranzii și cercetătorii post-doctorat ai Universității din Oradea au stat ieri, față în față, cu echipa de coordonare și partenerii proiectului „SmartDoct”. După un proces de selecție, cei înscriși în proiect vor fi sprijiniți să își deschidă afaceri. Ei vor primi burse în valoare de 300, respectiv 460 de euro /lună.
Pe lângă sprijinul în formarea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale, beneficiarii proiectului vor fi susținuți să facă practică la agenți economici și la instituții.
Învățați să devină antreprenori
80 de doctoranzi și 35 de cercetători post-doctorat de la Universitatea Oradea vor învăța să devină antreprenori. Doctoranzii și cercetătorii post-doctorat ai Universității din Oradea au stat, ieri, față în față cu echipa de coordonare și partenerii proiectului „SmartDoct – Programe de înaltă calitate pentru doctoranzii și cercetătorii post doctorat ai Universității din Oradea, pentru creșterea relevanței cercetării și inovării în contextul economiei regionale”.
Astfel, grupul țintă potențial al proiectului (doctoranzi și cercetători de la programe postdoctorale) a aflat în ce constă proiectul, dar și metodologia de selecție și de monitorizare. Concret, aceștia vor fi ajutați să-și deschidă afaceri. În plus, pe lângă sprijinul în formarea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale, beneficiarii proiectului vor fi susținuți să facă practică la agenți economici și la instituții.
De asemenea, prin proiect, li se oferă servicii personalizate de mentorat, consiliere și orientare profesională, precum și sprijin financiar pentru mobilități interne și internaționale, pentru participări la conferințe și pentru articole publicate în reviste indexate în baze de date internaționale.
Beneficiarii selectați vor primi sprijin financiar – o bursă de doctorand antreprenor, în valoare de 300 de euro pe lună, respectiv o bursă de cercetător post-doctorat antreprenor, în valoare de 460 de euro pe lună.
După ce au aflat care sunt criteriile de selecție pentru a intra în grupul țintă și cum se pot bucura de activitățile și multiplele beneficii și avantaje pe care le oferă proiectul, doritorii își vor putea pregăti dosarul pentru a se înscrie în proiect. Înscrierile încep de astăzi, 11 septembrie, și se vor încheia săptămâna viitoare, la 19 septembrie 2019.
Selecție riguroasă
Proiectul se adresează tuturor domeniilor de doctorat ale Universității din Oradea. „Este un proiect de anvergură. Etapa actuală a implicat toți coordonatorii de domenii care au lucrat la criterii specifice pentru fiecare domeniu. Numărul total de beneficiari pe care îi vom selecta în grupul țintă este de 80 de doctoranzi și 35 de cercetători post doctorali. Prin urmare, se anunță o selecție riguroasă, cu concurență mare”, a anunțat Anca Dodescu, asistent manager în proiect.
Potrivit acesteia, există o categorie de criterii generale de selecție (care sunt legate de cerințele programului operațional capital uman), dar și criterii specifice fiecărui domeniu de doctorat. „Cei care se vor înscrie trebuie să fie înmatriculați la Universitatea din Oradea, la școala doctorală, la un domeniu de doctorat dintre cele care sunt eligibile, sau la cercetare post doctorală.
Trebuie, de asemenea, să nu fi accesat sau să nu fi beneficiat anterior de programe antreprenoriale. Pentru că, prin acest proiect, doctoranzii și cercetătorii post doctorat sunt sprijiniți cu bursa antreprenor sau cercetător antreprenor. Ei nu trebuie să fi avut acces anterior la programe antreprenoriale în cadrul proiectelor finanțate prin POSDRU sau chiar prin POR”, a mai arătat Anca Dodescu.
De asemenea, există criterii meritocratice, legate de îndeplinirea standardelor specifice fiecărui domeniu de doctorat (stadiul cercetării, articole etc.). Acestea au fost prezentate, ieri, pe larg, de către coordonatorul echipei de implementare, prof. univ. dr. Radu Cătălin Țarcă. În plus, criteriile prezentate vor fi clarificate pe domenii de coordonatorii domeniilor de doctorat.
Conferința de prezentare a proiectului a avut loc în prezența rectorului Constantin Bungău, a șefului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Bekesi Csaba, a directorului Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat al Universității – Radu Țarcă, a decanului Facultății de Științe Economice – Alina Bădulescu și a asistentului manager proiect – Anca Dodescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!