Aflat la finele săptămânii trecute la Oradea, ministrul a declarat că în fiecare an, din 2013 încoace, se dau 50 de burse de excelență, în valoare de câte 15.000 de euro, însă doar pentru elevii care au câștigat olimpiade sau concursuri internaționale și rămân în țară, unde vor activa în domeniul cercetării.
Excepționalitate recompensată
„Prin 2009 am venit cu propunerea de a crea burse pentru elevii excepționali, spun acest lucru referindu-mă la tinerii care au câștigat olimpiade internaționale. Cu toate acestea, ideea mea a ajuns să se materializeze abia în 2013, când ministrul de atunci a acceptat-o. Am zis hai să organizăm această competiție. În consecință atunci s-a stabilit acordarea a 50 de burse anual, pentru premianți de olimpiade internaționale sau concursuri majore, de inovare, de știință (NASA, IBM, etc.). Însă doar cei care în ultimi doi ani de liceu, clasele a XI-a sau a XII-a au câștigat astfel de olimpiade sau concursuri internaționale să fie bursieri. Nu sunt burse de educație, ci pentru tineri cercetători. Valoarea bursei fiind de 15.000 de euro, pentru doi ani, la care se adaugă 2.000 de euro pentru mobilitate. Și dacă după doi ani rezultatele sunt bune și elevul decide să rămână în țară, mai poate să primească încă 10.000 de euro pentru următorul an și jumătate. Nu dorim să oprim mobilitatea tinerilor, ci încercăm să oferim o alternativă celor care vor să rămână în România”, a precizat ministrul.
Există, dar e necunoscută
Cu toate acestea, Adrian Curaj s-a arătat dezamăgit și mirat că deși există o astfel de oportunitate, mulți nu știu de ea.
„Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 burse acum doi ani, 11 acum trei ani, iar anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul și am rămas dezamăgit. Am rămas surpins să aflu că nu se știe de concurs. De asta acum l-am anunțat, ca să se știe de program. Îmi pare rău că lucruri minunate nu sunt spuse și nu sunt cunoscute”, a mai spus ministrul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!