„Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” oferă celor interesaţi 465 de locuri de muncă, cifră anunţată joi de Adrian Morar, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor. Evenimentul organizat de către AJOFM Bihor va avea loc vineri, 27 septembrie 2013, între orele 9:00 – 13:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor. „Sperăm ca numărul locurilor de muncă să crescă la peste 500 până mâine. Mai aşteptăm confirmări de la angajatori”, ne-a declarat, ieri, Adrian Morar.
Agenţia judeţeană a contactat 130 de angajatori, dintre care 36 au confirmat, până joi, participarea la eveniment.
Domenii şi meserii
Firmele participante au anunţat până joi 465 de locuri de muncă, dintre care 85 pentru persoanele cu studii superioare. Domeniile care oferă cele mai multe slujbe sunt: industria construcţiilor metalice – 58 de locuri de muncă (opt pentru persoanele cu studii superioare); fabricarea componentelor electronice – 57 de locuri de muncă (27 pentru studii superioare); inginerie şi consultanţă tehnică – 53 de locuri de muncă. Dacă avem în vedere meseriile, pentru cei cu studii medii predomină confecţiile îmbrăcăminte, frezor universal, consultant în asigurări, operatori asamblări. Persoanele cu studii superioare cu şanse mari de angajare sunt cele care au diplomă în meserie de inginer de calitate, , inginer mecanic proiectant, electrician, inginer construcţii drumuri şi poduri şi inginer de producţie.
Directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor face un apel către firme să angajeze absolvenţi pentru a beneficia de subvenţiile şi facilităţile oferite de stat.
Subvenţii
Potrivit legii, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor institute de învăţământ primesc lunar, timp de 12 luni, o subvenţie. Aceasta este în funcţie de nivelul de studii al absolvenţilor. Astfel, pentru absolvenţii ciclului inferior liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, se oferă o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (500 de lei în prezent). Pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau liceal subvenţia este de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, iar pentru absolvenţii de învăţământ superior, de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă.
Pentru încadrarea absolvenţilor din rândul persoanelor cu handicap, angajatorii primesc lunar sumele amintite pe o perioadă de 18 luni. Mai mult, angajatorii care menţin raporturile de muncă cu absolvenţii încadraţi, peste termenul de 18 luni, primesc pentru fiecare an de continuarea raporturilor de muncă, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane. „Sunt fonduri pentru aceste subvenţii”, a ţinut să precizeze Adrian Morar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!