Toate acestea şi multe alte activităţi au loc la Centru de zi pentru persoane vârstnice din Aleşd. Peste 100 de invitaţi au participat, sâmbătă, la conferinţa de închidere a proiectului „Intensificarea procesului de incluziune socială a vârstnicilor din oraşul Aleşd prin efortul comun al actorilor guvernamentali şi non-guvernamentali”. Proiectul a fost finanţat prin Programul Phare 2004-2006 – Coeziune Economică şi Socială, proiect implementat în cadrul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Aleşd. „Partner de suflet” al CL Aleşd în proiect a fost Asociaţia Caritas Catolica. Partenerii şi-au propus „creşterea incluziunii sociale a vârstnicilor din Aleşd, un ajutor pentru auto-ajutor: vârstnicii beneficiari curenţi ai Centrului de zi sunt cei care facilitează accesul semenilor lor, vârstnici dependenţi, la serviciile Centrului de zi”, spune Aura Ioniţă, manager de proiect. Proiectul este unul pilot. „Am optat ca serviciile sociale să nu fie prestate de către personal specializat, stimulând astfel responsabilitatea persoanelor vârstnice, beneficiarii curenţi ai Centrului de zi, pentru a-şi ajuta semenii”, spune Gheorghe Cociorva, spune, inspector în cadrul Serviciului Social.
25 de vârstnici nedependenţi şi 25 de vârstnici dependenţi sunt grupurile ţintă ale proiectului. Grupul ţintă a dovedit că persoanele de vârsta a treia nu sunt oameni neputincioşi, nefolositori comunităţi, din contră, a dovedit că vârstnicii se pot ajuta unii pe alţii.
O ţine în viaţă
Centrul de zi funcţiona din 2005, dar povestea proiectului finalizat acum a început în 2007. În cadrul unui focus-grup realizat de vârstnicii beneficiari, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a exista posibilitatea accesării centrului de zi şi de către persoanele vârstnice din oraş, care prezintă dificultăţi de deplasare în exteriorul locuinţei. Pe toată lumea a surprins disponibilitatea vârstnicilor de a-şi ajuta semenii, însoţindu-i de acasă la centru. De aici şi moto-ul proiectului: „Împreună pe picioarele noastre”.
Cea mai vârstnică beneficiară a centrului de zi, Margareta Szas, a depăşit 80 de ani. E considerată mama tuturor celor care trec prin centru. Frecventează centrul aproape zilnic, face sport, masaj, merge în excursii cu însoţitor. În urmă cu trei săptămâni a fost victima unui atac ischemic. Dar şi-a revenit şi a ţinut să fie prezentă la conferinţa de închidere a proiectului. „Când am vazut-o alergând pe bandă, am plâns. Centrul o ţine în viaţă”, a mărturist printre lacrimi însoţitoarea doamnei Margareta. Gheorghe Cociorva a anunţat că un nou proiect se va „pune pe roate” la Aleşd şi acesta vizează servicii de fizioterapie, kinetoterapie pentru cei de vârsta a III-a.
Veronica Bursaşiu, Paul Chira
Citiți principiile noastre de moderare aici!