Chiar dacă primarul Ilie Bolojan pare pornit să ajute Universitatea, rectorul Constantin Bungău este mai ponderat. Și vede Masterplanul pus în practică cu bătaie lungă.
„Este un Masterplan care să se încadreze zonei dedicată Universității. Dar acest Masterplan nu înseamnă că și construiește cineva. Masterplanul nu este un parteneriat pentru construcții. Este un proiect, deocamdată. Un serviciu pe care îl plătește Primăria pentru Universitate. Masterplanul reprezintă un proiect aprobat de Senat, nu de rector. Îți trebuie cadrul legal să și poți construi. În situația în care se identifică surse de finanțare pe viitor, în 5 – 10 – 15 ani se pot edifica anumite spații pentru învățământ.
Lucrurile nu trebuie văzute simplist. Trebuie să vedem cum se va lucra acolo unde sunt Jandarmii, acum. Trebuie să le dai locație să se mute. Demolăm, nu demolăm? Lucrurile sunt mai complexe”, opinează rectorul U.O. Bungău subliniază că pentru construcțiile propriu-zise prevăzute în Masterplan vor trebui încheiate alte parteneriate. „Pentru fiecare clădire va fi un parteneriat separat”, afirmă el. Însă, până atunci, Bungău are vești bune. Se vor renova clădirile facultăților, pe bani europeni și se va construi un cămin studențesc, pe banii Guvernului.
„Pe POR am depus proiecte în valoare 30 milioane de lei, suntem eligibili. De asemenea, suntem în tratative foarte avansate pentru construcții noi, tip cămin, cu Compania Națională de Investiții. Se fac douăzeci de cămine noi pentru douăzeci de universități, inclusiv la Oradea”, anunță rectorul pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.
Ce prevede Masterplanul?
„Cu Primăria Oradea nu construim un Campus nou, ci Primăria și-a propus să alcătuiască un Masterplan pentru Universitatea din Oradea. Acesta prevede spațiile de învățământ, spațiile de cercetare, spațiile pentru activitățile de suport administrative (direcția general-administrativă, magazii etc. ), ceea ce însemnă baza sportivă, ceea ce înseamnă spații sociale de tip cantină (locuri de luat masa, care pot fi și dincolo de drum, nu doar cantina pe care o avem), eventual zone de cafe, internet, pauză pentru studenți în campus, zone de cazare (tot pe servicii sociale)”, a explicat rectorul Constantin Bungău.
De asemenea, în Masterplan ar putea fi cuprinse clădiri pentru studenți, pentru activități extracurriculare, dar și o Casa a Corpului Didactic (care să cuprindă un ansamblu pentru luat masa și cazări pentru delegați), cămine la diferite standarde.
„Dacă vrem să păstrăm studenții în Oradea, trebuie să le oferim condiții. Trebuie să avem condiții dotate la anumite standarde. În prezent, în cămine, băile se află la capătul coridorului. Care părinte își lasă fata sau băiatul să stea în camere cu 3, 4 sau chiar 5 locuri și cu toaleta la capătul coridorului?. În timp, trebuie să eliminăm aceste lucruri. Probabil că un cămin care acum are 300 de locuri, în viitor va avea 180 – pentru că dintr-o baie va trebui să faci două: una pentru camera din dreapta, iar alta pentru cea din stânga. Masterplanul vizează până la urmă o proiecție doar de clădiri cu aceste funcțiuni. Cine le va construi, când vor fi construite, din ce fonduri, cine va atrage fondurile e o altă discuție”, a declarat Constantin Bungău.
[related-post post_id=”2032415″]
[related-post post_id=”2032444″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!