Faţă de preotul Marin Dindelegan, judecătorii Curţii de Apel Oradea au considerat că nu se impune luarea vreunei măsuri preventive restrictive de libertate. Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, în cazul rectorului Constantin Bungău, a fostului decan Floare Chipea şi a Cameliei Dindelegan, în dosarul penal în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de modul de derulare al concursului de promovare pe post de profesor universitar a Cameliei Dindelegan de la Facultatea Științe de Socio-Umane. Magistraţii Curţii de Apel Oradea nu au impus însă nicio restricţie în cazul preotului Marin Dindelegan.
În perioada în care se află sub control judiciar Bungău, Chipea şi Camelia Dindelegan au obligaţia de a se prezenta la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat, să informeze organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa – Poliţia Municipiului Oradea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de supraveghere sau ori de câte ori este chemat. Totodată, celor trei li se interzice să se apropie ori să comunice, direct sau indirect, unii cu alţii ori cu suspecţii din dosar şi nici cu martorii din cauză sau cu membrii de familie ai acestora.
Dispoziţii
,,În baza art. 204 Cod de procedură penală admite contestaţiile formulate de inculpaţii Bungău Constantin, Chipea Floare, Dindelegan Camelia Maria şi Dindelegan Vasile-Marin împotriva încheierii din 19 iulie 2016 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor. Desfiinţează, în parte, încheierea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor.
Rejudecând: În baza art. 222 alin. (7) Cod de procedură penală respinge ca neîntemeiată propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Bungău Constantin, Chipea Floare, Dindelegan Camelia Maria şi Dindelegan Vasile-Marin formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea. Faţă de dispoziţiile art. 202 Cod de procedură penală apreciază că, la acest moment procesual, nu se impune instituirea vreunei măsuri preventive restrictive de libertate faţă de inculpatul Dindelegan Vasile-Marin. În baza art. 211 Cod de procedură penală dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii Bungău Constantin, Chipea Floare, Dindelegan Camelia Maria pe o durată de 60 de zile, de la data de 25 iulie 2016 până la data de 22 septembrie 2016 inclusiv’’, se arată în motivarea pe scurt a instanţei.
Bungău, Chipea şi soţii Dindelegan se aflau în arest la domiciliu din 24 iunie. Rectorul Constantin Bungău şi fostul decan Floare Chipea sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă şi luare de mită, în timp ce profesorul Maria Camelia Dindelegan şi soţul acesteia, preotul Marin Vasile Dindelegan, de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, fiecare.
Dacă Floare Chipea este acuzată că ar fi luat de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul preotului Marin Dindelegan, foloase necuvenite în valoare totală de 8.640 lei (plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei, bijuterii din aur şi o pereche de ghete), Bungău este acuzat că ar fi primit de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soțului său, foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei (două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească).
Înapoi la Universitate
Urmare a deciziei date în dosar de Curtea de Apel Oradea, cei patru inculpaţi de DNA Oradea se pot întoarce la muncă. După cum se ştie, în şedinţa din 21 iulie, cu 49 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 5 abţineri, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat suspendarea din funcţia de rector a prof. univ. dr. Constantin Bungău, în condiţiile legii, până la data ieşirii din imposibilitatea exercitării funcţiei de rector. În locul lui Bungău, Senatul Universităţii din Oradea a propus, ca pe durata acestei suspendări, să-l numească ordonator de credite pe prorectorul Marcel Roşca.
Decizia Curţii de Apel Oradea îi permite lui Constantin Bungău să-şi exercite funcţia de rector. Rămâne însă de văzut dacă rectorul va reveni la rectorat sau va profita de perioada de concediu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!