Vremea bună a ţinut cu roşienii. Duminică, 5 octombrie, târgul de bunătăţi, cultură şi voie bună „Straiţa plină”, şi-a întâmpinat la cea de a treia ediţie cumpărătorii veniţi din împrejurimi sau din alte judeţe. Mirosul îmbietor de pâine coaptă pe vatră, moşocoarne sau sarmale a fost cea mai bună reclamă pentru tarabele aranjate în centrul comunei Roşia. Organizatorii, Asociaţia Orizont Verde, Primăria Roşia, cu sprijinul CAPDD, au dat sfoară-n ţară din timp că brocanele şi sticlele s-au umplut şi anul acesta cu produse tradiţionale, ca la mama acasă. Aşa încât, pe la orele prânzului târgul era plin.
Din Roşia şi nu numai
Oferta a fost generoasă. Nu au lipsit straiţele ţesute în război, cămăşile din in şi bumbac, opincile şi zgărduţele din mărgele. Roşienii au scos pe masă zacusca de vinete, fasole, ciuperci sau conopidă, brânzoici şi haioşe, siropuri de coacăze, căpşuni sau vişine. La loc de cinste a stat pălinca de prune şi vişinata. Ca şi anii trecuţi organizatorii au fost şi ei printre producători. Sucul de mere produs de primarul Florin Bonca a avut scucces, la fel şi sarmalele viceprimarului Simea Ioan-Florin sau cele ale bibliotecarei Daniela Gherlea ori gemul de coarne pus pe masă de Orizont Verde. Sosiţi de pe alte meleaguri, au adus un plus târgului invitaţii de la Asociaţia Zărand de la Roşia Nouă, Arad, producatori de la Gălăşeni, Pomezău, Remetea, Mărişel – Cluj sau cei de la Leleşti cu varietatea de brânzeturi de capră.
Surpriza a venit din partea indianului care a făcut senzație la MasterChef, Anjani Kumar, medic rezident la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. A auzit de târg şi a dorit să facă o demonstraţie culinară celor prezenţi. Îmbrăcat cu o cămaşă tradiţională românească, Anjani Kumar a gătit pui în stil thailandez şi carne de porc în stil indian. Cei care au degustat nu s-au mulţumit cu o singură porţie.
Ateliere
În timp ce păriţii şi bunicii îşi umpleau straiţa la tarabe, cei mici au intrat în tainele olăritului cu meşterul popular Raul Bocşe. Cu mâinile mici şi firave, copiii au încercat şi ei să-şi făurească o cănuţă din lut. De la roată au trecut apoi pe la Cristina Trip care le-a arătat cum se fac zgărdanele din mărgele. Frumuseţea iilor, cămăşilor şi straiţelor au regăsit-o în cusăturile tradiţionale ale Floriţei Codoban sau în îndemânarea Edinei Jurca la războiul de ţesut. Sunetul inconfundabil al viorii cu goarnă i-a atras către poveştile lui Ioan Isai, câștigătorul primei ediţii a Festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban”. Şi-a demonstrat, de altfel măiestria, alături de Ansamblul Codrenii Bihorului din Roşia într-un scurt spectacol folcloric oferit în plin târg.
Dacă acum doi ani cei care au venit la târg au donat cărţi pentru biblioteca din comună iar anul trecut rechizite pentru şcolari, şi în acest an organizatorii s-au gândit la copii. Biblioteca şi Primăria comunei Roşia, împreună cu Asociaţia Orizont Verde, vor trimite la teatru douăzeci de premianţi. Cei care au cupărat produsele donate de producători în acest scop, au asigurat transportul copiilor spre Oradea, unde Teatrul Regina Maria le va oferi gratuit bilete la spectacol.
„Anul acesta au fost mai mulţi comercianţi faţă de celelalte două ediţii, iar vizitatorii au fost pe măsură”, a mărturisit la final de târg primarul Florin Bonca. Motiv să se gândească de pe acum la anul următor. Cu atât mai mult cu cât producătorii au deja clienţi fideli, atelierele au tot timpul ucenici noi iar voia bună nu lipseşte niciodată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!