Pasztor Sandor anunţă faptul că a dat termen de şase, maximum şapte luni noului constructor de la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) pentru finalizarea lucrării în clădirea de pe str. Armatei Române. Chiar dacă execuţia contractului semnat de preşedintele CJ Bihor, Pasztor cu firma sătmăreană Euras SRL Satu Mare prevede opt luni, ca termen de finalizare a lucrării preluate de la Selina. Pasztor vrea să demonstreze că poate să reuşească în şase luni ce n-au reuşit alţii să termine în şase ani – timpul scurs de la expirarea contractului cu Selina, în 2010. 5,9 milioane de lei, fără TVA este valoarea contractului semnat cu noul executant, valoarea estimată iniţial fiind de 7.358.522 lei fără TVA. Finanţarea provine dintr-o linie de credit deschisă de Judeţ la BCR.
Din a cincea încercare!
Firma din Satu Mare a avut cea mai ieftină ofertă, iar licitaţia nu a fost contestată de firmele perdante. Astfel, după patru licitaţii ratate de CJ Bihor, în cursul anilor 2015 şi 2016, abia din a cincea încercare s-a găsit un nou constructor la Muzeu. Până acum, la Muzeu s-au decontat lucrări în valoare de 47,65 milioane de lei, TVA inclus. Euras SRL Satu Mare a câştigat o licitaţie la care au mai participat firmele Axa Reconst Sighetu Marmaţiei, Paulus Ploieşti, Constructorul Sălard, Trameco Oradea şi Castrum Tim SRL Timişoara.
În prealabil, au fost patru licitaţii ratate în 2015 şi 2016, din care trei au fost anulate din cauza lipsei ofertanţilor sau neconforme. Pasztor afirmă că Episcopia Romano-Catolică insistă să dea afară Muzeul din Palatul Baroc. De aceea, acesta afirmă că a găsit cu greu înţelegere la episocopul Bocskei să mai păsuiască Muzeul în Palatul Baroc cu încă o lună, până la finalul lui august. După care se speră că romano-catolicii vor fi putea fi convinşi să mai ţină Muzeul la ei, văzând că prind viteză lucrările. „Dl episcop va constata în 31 august că se lucreză. Nu am altă şansă. Nu vreau să nu ne trezim cu tablourile în staţia de tramvai”, se exprimă plastic şeful udemerist de la Judeţ, venit de la Administraţia Bazinală Ape Crişuri.
„O să moară pe baricade”
Pasztor anunţă că este zbir cu angajaţii Consiliului Judeţean şi că le-a trasat sarcină ca în cinci zile, până săptămâna viitoare, să fie preluat stadiul fizic al lucrărilor făcute deja la Muzeu, de la fostul constructor Selina. Adică să se facă recepţia pe ce s-a lucrat deja. „O să moară pe baricade. Şi nu sunt învăţaţi să moară (angajaţii CJB – n.red.). În 5 zile trebuie să facem preluarea stadiului fizic de la Muzeu. Nu mai interesează cei şase ani pierduţi şi cei 10 mc de acte.
Am dispus acest lucru colegilor. Azi am semnat contractul. Am vizitat astăzi Muzeul şi am găsit lucruri cât mai bune decât mă aşteptam. Sunt aproape 50 milioane de lei investiţi acolo şi cred că dacă mai stăteam o lună, se mutau homeless-ii acolo. În 8 august, dimineaţa mă duc acolo şi vreau să văd începerea lucrărilor. Executantul are opt luni la dispoziţie, dar am discutat că în şase – şapte luni trebuie să termine lucrarea. Tot Tehnicul de la CJ lucrează acum în clădirea Muzeului, cu noul şi cu vechiul constructor pentru producerea actelor. Consider că în primăvară vom avea condiţii să se intre în noul sediu al Muzeului”, transmite Pasztor, precizând că, deşi directorul Muzeului, Aurel Chiriac, se plânge de lipsa noului mobilier din clădire, acest mobilier special va face obiectul unui proiect pe fonduri europene ce va fi depus în CJ Bihor.
Muzeul să-şi tripleze veniturile!
Între timp, Muzeul se va muta acolo cu mobilierul vechi. „Dl Chiriac a invocat faptul că nu are mobilier, dar se va muta cu tot mobilierul pe care-l are acum. Între timp, CJ Bihor va depune proiect pentru mobilier”, anunţă Pasztor. Cum întreţinerea Muzeului nou va costa administraţia judeţeană destul de mult, directorul Muzeului a primit deja sarcină să tripleze veniturile noi ale MTC, anunţă Pasztor. „Astăzi, veniturile proprii ale Muzeului reprezintă doar 8 – 9% din bugetul instituţiei. Duc discuţii cu dl Chiriac, la cât la sută vor creşte încasările. Am discutat cu dl Chiriac – trebuie cel puţin să tripleze acest procent. Trebuie să fie un Muzeu al regiunii. Trebuie să se creeze activităţi, expoziţii, orice posibilităţi pentru a aduce venituri”, este pretenţia şefului CJ de la şefului Muzeului finanţat 90% din bugetul Consiliului Judeţean.
Ce rămâne de făcut
Altfel, Pasztor afirmă că e plăcut surprins de ce a constatat până acum la viitorul sediu al Muzeului, în condiţiile în care lucrările sunt întrerupte de şase ani. „M-am aşteptat la o situaţie mult mai rea decât am găsit. Sunt etaje perfect puse la punct. Sălile făcute pentru expoziţii au un circuit foarte clar. Au nişte săli mari foarte frumoase, ca de bal. Sunt săli terminate, şarpanta terminată, instalaţii de încălzire reglabile. Instalaţii de iluminat sunt pe stoc. Lifturile sunt montate. Nu sunt puse la punct sălile cu parchet, cu tarkett, instalaţiile de climatizare, deoarece trebuie să ţii umiditatea la maximum 60% (pentru protecţia exponatelor – n.red.). În Cetate este minimum 75% umiditatea”, este mesajul lui Pasztor pentru primarul Ilie Bolojan, care insistă în continuare să ceară mutarea Muzeului în Cetate, pentru ca impozantul imobil de pe str. Armatei Române să fie transformat în sediu administrativ pentru mai multe instituţii publice din Bihor.
La noul sediu al Muzelui mai trebuie puse la punct mai multe tipuri de instalaţii, inclusiv cea împotriva incendiilor, atât interioară, cât şi exterioară – staţia de pompare pentru stingerea incendiilor. De asemenea, trebuie refăcută casa scării, trebuie reparate treptele, este de lucru la pardoseri, la sistemul de contorizare pentru energia termică – trebuie realizate inclusiv probele de presiune. Nici sistemul de efracţie nu este realizat. La fel, Muzeul are nevoie de o nouă împrejmuire, iar grădina sa de o amenajare peisagistică cu gazon, pentru cei care vor să se relaxeze pe pajişte, ca-n Vest.
„Sunt circa 60 de probleme. Sunt o grămadă, care în aceste şase luni se vor rezolva. Eu îmi doresc ca lucrurile să meagă”, afirmă Pasztor, nedumerit de ce până acum Consiliul Judeţean nu şi-a recuperat de la fostul constructor garanţia de execuţie a lucrării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!