Administratorul şi asociaţii unei societăţi de schimb valutar acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. La începutul lunii august a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au finalizat cercetările faţă de F.T.F., de 34 de ani, cetăţean bulgar.
Acesta este administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Municipiul Timişoara, având ca obiect de activitate schimbul valutar. Alături de administrator au fost cercetaţi N.P.D., de 39 de ani, D.V.E., de 34 de ani şi T.D.P., de 44 de ani, cetăţeni bulgari, asociaţi ai aceleiaşi societăşi comerciale, P.R.A., de 27 de ani, P.G.G., de 27 de ani, I.M.G., de 27 de ani, O.A.M., de 26 de ani, D.A.L., de 23 de ani, B.C., de 24 de ani, din Municipiul Oradea şi Municipiul Timişoara, angajaţi ai respectivei firme şi alţi 16 angajaţi ai societăţii.
Inducere în eroare
În cauză a fost întocmit rechizitoriu şi a fost sesizată instanţa de judecată cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni. Cei opt membri ai grupării au elaborat o adevărată strategie cu care au indus în eroare peste 230 de clienţi ai caselor de schimb. În perioada 2006 – 2009 practicau afişarea cursului de schimb valutar astfel încât să inducă în eroare clienţii şi, prin amăgire, să îi determine să vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă.
La fiecare din cele cinci case de schimb valutar deschise în zona centrală a Municipiului Oradea au fost amplasate panouri care conţineau informaţii contradictorii cu privire la cursul valutar de schimb practicat, care puteau induce în eroare clientul neavizat cu privire la preţul real de cumpărare a valutei. Clienţii erau induşi în eroare prin observarea pe panoul din stânga a unor cursuri de schimb mai mari cu 0,015 – 0,08 lei / Euro faţă de cele practicate de casele de schimb concurente din zonă. Totodată, angajaţii caselor de schimb îşi menţineau în eroare clienţii, cărora nu le comunicau verbal cursurile reale de schimb practicate de societate, afişate în partea dreaptă jos a panourilor.
Instructaj
La fiecare din respectivele case de schimb valutar din Oradea au fost amplasate atât în exterior, cât şi în interior, pe acelaşi suport, şi la o distanţă de 2 – 3 cm, câte două panouri care conţineau un volum mare de informaţii referitoare la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comisionul practicat, cursul B.N.R., cursul de schimb pentru bancnote uzate etc., pentru a înşela clientul neavizat sau grăbit cu privire la informaţia principală de interes pentru acesta, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta.
Angajaţii de la exchange-uri erau instruiţi cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi. Acum dosarul a fost înaintat instanţei de judecată cu propunere de trimitere în judecată pentru opt persoane.
V.T.
Tepe la schimb valutar
Citiți principiile noastre de moderare aici!