Bugetul Oradiei pe anul 2021 a fost lansat în dezbatere publică, urmând să intre la vot în Consiliul Local în ședința ordinară de la finele lunii martie. Conform tradiției, proiectul de buget ar fi trebuit să se afle în dezbatere publică un interval mai lung de timp.
[eadvert]
Anul acesta, invocându-se condițiile de la nivel național, etapa consultării a fost comprimată la maximum.
„Având în vederea adoptarea cu întârziere a Legii bugetului de stat și pentru a asigura, începând cu trimestrul doi, funcționarea instituțiilor și întreprinderilor publice locale pe baza bugetului definitiv, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2021 este dat publicității astăzi (vineri – n.red.), 12 martie 2021, urmând a fi propus spre aprobarea Consiliului Local al Municipiului Oradea în ședința ordinară din data de 31 martie 2021”, transmite Primăria.
Peste două miliarde
Economiștii Primăriei estimează la peste 2 miliarde de lei cuantumul bugetului consolidat.
„Veniturile bugetului consolidat înregistrează o creștere față de valorile realizate în anul precedent cu 52%, pe fondul avansării execuției obiectivelor finanțate din fonduri nerambursabile, al accesării programului guvernamental dedicat sistemelor de termoficare și al fondului IID Termoficare, al sumelor din credite bancare estimate a fi trase în anul curent. În anul 2021, s-a estimat o creștere a veniturilor proprii cu 16% față de încasările din anul precedent, ca rezultat în principal al creșterii sumelor încasate din Cota defalcată din impozitul pe venit cuvenită autorităților publice locale”, se explică în proiectul de buget.
Distribuirea banilor pe investiții și cheltuieli de funcționare se face în proporții aproape egale: 52% sunt distribuiți spre cheltuieli operaționale, iar 48% spre dezvoltare.
„La cheltuieli operaționale, în anul 2021 se remarcă o crestere cu 13% față de anul 2020. Dintre categoriile de cheltuieli al căror nivel a crescut, menționăm cheltuielile cu serviciile publice (salubritate, spații verzi), a subvenției pentru operatorul de transport, a cheltuielilor de personal cu 12%, pe fondul creșterii salariului minim brut pe tara garantat in plata (+3,14%), a creșterii numărului de personal la creșe, finalizării unor obiective – Muzeul Francmasoneriei, Muzeul Art Nouveau – Casa Darvas, creșterea datoriei publice (a fost prevăzută rambursarea a 15 milioane de lei din linia de credit aferentă proiectelor europene)”, se arată în descrierea proiectului de buget.
Pentru 2021, se remarcă păstrarea trendului în privința fondurilor europene: grosul sumelor dirijate spre investiții, de peste 713 milioane de lei, au ca obiect aplicațiile finanțărilor europene. Întârzierea în stabilirea bugetului național se resimte și în modul de așezare a celui local.
Va urma
Bugetul orașului intră în dezbatere publică fără câteva cheltuieli importante. Lipsesc din proiect banii ce urmează a fi distribuiți prin Hotărâre a Consiliului Județean Bihor pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare – studiul de fezabilitate pentru drumul expres Arad – Oradea și drumul de legătură Calea Aradului – strada Ogorului, care totalizează 7,4 milioane de lei, precum și sumele pentru învățământul particular, care urmează a fi distribuite de AJFP Bihor.
Conform calendarului de aprobare a bugetului, „locuitorii unităţii administrativ-teritoriale pot depune propuneri/contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!