Veste-șoc în debutul ședinței de plen a Consiliului Județean. Imediat după ce grupurile de colindători vestiseră nașterea Domnului, consilierul județean PNL Călin Gal a anunțat cum, în urma acțiunii sale în contencios administrativ, Tribunalul a suspendat bugetul județului, pe 2018. Cu sentință executorie!
„Începând de astăzi, bugetul este suspendat. Rugămintea mea este ca pe ordinea de zi să se retragă toate acele puncte care implică sume de bani care vin din bugetul CJ, deoarece sunt lovite de nulitate. Decizia este executorie, bugetul este suspendat. Puteți face alocări doar după bugetul pe 2017 sau după regula 1/12”, a anunțat Gal. În urma anunțului său, președintele Pasztor Sandor a retras de pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre privind aprobarea contului de încheiere a exercițiului bugetar, pe 2018.
Șefa Serviciului Juridic, Mihaela Roșan, l-a contrazis imediat pe Gal. „Lucrurile nu stau chiar așa. După comunicare, CJB are posibilitatea de a pune în executare sentința, nu soluția. Dacă CJB nu se va conforma, aveți posibilitatea de a pune în executare silită. Până la comunicare, nu aveți posibilitatea de a o porni titlul executoriu. Vom propune depunerea unei căi de atac a sentinței, însă abia după comunicarea sentinței judecătorești”, a declarat Mihaela Roșan. Și aceasta a fost contrazisă, la rându-i, de secretarul Județului, Carmen Soltănel, care s-a remarcat în actualul mandat prin pozițiile de multe ori în antiteză cu cele ale actualei conduceri UDMR-PSD-ALDE de la CJ Bihor.
„Frumos ar fi fost să avem o minută din partea PNL. Funcționarul care ne-a reprezentat avea obligația de a comunica soluția instanței. Chiar dacă va fi atacată cu recurs, recursul nu suspendă executarea de drept, valabilă de când de când apare pe portalul Justiției (a apărut încă de luni, 17 decembrie – n.red.). Faptul că exercităm calea de atac nu ne aduce într-o situație mai bună. Însă nu toate materialele de pe ordinea de zi au legătură cu această suspendare”, s-a exprimat Soltănel.
Bodea: „Nu vă ce câștigă bihorenii”
Vicele Traian Bodea a subliniat cum nu a primit nicio informare pe această problemă și l-a luat la întrebări pe Gal: „Am aflat cu stupoare. Puteți să explicați bihorenilor ce va fi de câștigat din acest proces? Care va fi principiul bunei funcționalități? E cu atât mai dezamăgitor, cu atât mai mult cu cât sunteți consilieri județeni. Nu văd ce câștigă bihorenii. Cu atât mai mult cu cât anul bugetar se încheie și nu putem lua lucrurile retroactiv. Nu cred că putem face politică în modul acesta. După ce vedem sentința, vom vedea ce cuprinde și vom proceda în consecință”. „Dle Bodea, dvs ar trebui să explicați locuitorilor județului Bihor de ce s-a făcut nerespectând prevederile în vigoare”, a reacționat Gal.
Pesediștii i-au acuzat pe liberali de atitudine total neproductivă. Mang a subliniat cum, de fapt, instanța nu s-a pronunțat pe fond, ci a dispus suspendarea până la judecarea pe fond! „Dl. Gal a atacat bugetul votat în luna aprilie. Adică ăla când oamenii erau în stradă pentru că nu își luau salariile. A votat dl Borza (care a absentat ieri – n.red.). PNL a votat să nu își ia oamenii salariile.
Dacă nu ne dădea dl Gal această hârtie, nici nu știam că s-a pronunțat instanța. Ce se obține?
Se obține că nu am mai putea face plăți. Mare câștig, să îi blocăm pe beneficiari, fiindcă dl Borza a votat salariile, în aprilie. Nu a fost legal că a votat Borza? Ce nu a fost legal? Dle Gal, spuneți ce nu a fost legal”, a întrebat Mang, fără să primească un răspuns de la penelistul Gal, fost șef la Garda Financiară, în vremea guvernării PDL.
Liberalii, absenți în… sală
Consilierul județean PSD Gheorghe Țară, fost șef al Camerei de Conturi, a evidențiat un alt aspect: „Execuția bugetară a fost aprobată de către toată lumea (inclusiv de PNL – n.red.). În cel mai rău caz vom putea face plăți de 1/12 din bugetul pe 2017. Ce câștigăm noi în fața cetățenilor cu asemenea demersuri? Care este demersul final?”, a întrebat Țară, tot fără un răspuns.
Să oprim plățile către beneficiari?”.
După o pauză de consultări, deși prezent în sală și în ciuda rugăminților secretarului județului, de a respecta regulamentul de funcționare a ședințelor de plen, grupul PNL a preverat să nu își exercite dreptul la vot la acele proiecte de hotărâri pe care le-a considerat sau le-a suspectat că au legătură cu bugetul județului. Practic, au preferat să fie absenți în sală.
Astfel, liberalii nu au votat deloc pentru organizarea de la Muzeul Țării Crișurilor, cea de la DDIP și cea de la DGASPC, bugetul rectificat de la Aeroport, parteneriatul dintre DGASPC și DASO, municipiul Salonta, respectiv comunele Paleu, Borș și Hidișel, precum și la aprobarea participării CJ Bihor, alături de DGASPC, într-un proiect social destinat îngrijirii alternative a copiilor, intitulat „Team-Up”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!