Luni a avut loc prima şedinţă a deliberativului local, în format extraordinar: aleşii au participat la discuţii şi la vot prin telefon, cu ajutorul unui sistem pus la dispoziţie de STS.
În sala mare a Primăriei s-au împrăştiat în jurul mesei mari preşedintele de şedinţă, Laurenţiu Chiană, secretarul Ionel Vila, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Bita şi primarul Ilie Bolojan.
Cel mai important proiect de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetului local, votat de o majoritate de 23 de consilieri. Cei patru consilieri UDMR au votat contra, nefiin de de acord cu diminuarea finanţării pentru reabilitarea colegiului Szacsvay Imre.
Argumentul primarului Ilie Bolojan că o parte dintre lucrări se amână nu a schimbat opţiunea celor patru aleşi.
Bugetul, ca vremurile
Într-o intervenţie video pe internet după, şedinţa CL, primarul a spus că veniturile oraşului au scăzut foarte mult, ca atare a fost nevoie de o reconsiderare şi în privinţa cheltuielilor.
O scădere masivă vine din cota care revine oraşului din Impozitul pe Venitul Global(IVG), din cauza şomajului tehnic şi a concedierilor.
În martie, în Oradea erau peste 10.000 de orădeni în şoaj tehnic, în luna următoare numărul s-a dublat, s-a ajuns ca peste 20% din forţa de muncă a fost în şomaj tehnic. Primarul estimează că luna viitoare numărul se va înjumătăţi şi pe final de an se va ajunge ca rata şomajului să fie ca în perioada anterioară crizei.
Venituri diminuate
„În aceste trei luni, vom încasa cu cel puţin 3 milioane de euro mai puţin faţă de sume pe care ne-o programam anul acesta, de aproximativ 50 milioane euro”, zice primarul. Cumulat cu alte scăderi de încasări, din chirii, impozite, parcări etc, scăderile de venituri sunt de 5 milioane de euro, în variantă optimistă sau 9 milioane euro, în varianta pesimistă.
„Am diminuat cheltuielile cu valoarea maximă, de 9 milioane de euro, păstrând o rezervă de câteva milioane, dacă lucrurile se îmbunătăţesc”, precizează edilul. Reducerile operate sunt de la programul de reabilitare a faţadelor, de la modernizări de străzi şi se amână pentru 2021 plăţile de pe finalul lui 2020.
Peste 1,12 milioane de lei vin din reducerile fundurilor de salarii ale Primăriei şi instituţiilor subordonate CL. „Toate proiectele europene vor fi derulate cu viteza maximă”, insistă Bolojan, cu precizarea că „alte lucrări noi nu vom mai deschide, astfel încât sa ne închidem pe buget”.
Trimite articolul
Xrealist: -15 milioane.ca de obicei.
pt bolovan sunt mult mai importante pietetele si trotuarele placate cu porfir decat scolile !
recupereaza la anul , pe spatele nostru
Indieni momiți cu bobițe de sticlă colorată.
Scadeti impozitele astronomice. De unde plm sa aiba oradeanul bani pentru asa ceva daca e in somaj tehnic sau oricum, are salar de toata jena. Nu uitati, nu toti suntem bugetari cu salarii babane!