Acesta a prezentat ieri principalele date ale bugetului local, ce urmeaza sa fie adoptat abia la sfârsitul lunii februarie. Motivul întârzierii este ca bugetele locale pot fi elaborate numai dupa adoptarea bugetului judetean, ce se va întâmpla la sedinta din 24 ianuarie a Consiliului Judetean.
„Un lucru pozitiv”
În 2006, administratia locala va avea venituri proprii în valoare de 1.480 de miliarde lei, la care se adauga 80 de miliarde lei, care vor veni de la Consiliul Judetean, ca si cota de reechilibrare. Cheltuielile operationale (salarii, protectie sociala, reparatii strazi etc.) se vor cifra la 1.312 miliarde lei. Excedentul de 248 miliarde lei, la care se mai adauga un fond de rulment de 225 de miliarde lei, vor fi cheltuielile de capital. „28% din bugetul local reprezinta cheltuielile în zona de dezvoltare. Este un lucru mai mult decât pozitiv”, apreciaza primarul.
Municipalitatea doreste sa acceseze în 2006 credite în valoare de aproximativ 300 de miliarde lei, banii urmând sa fie cheltuiti pentru dezvoltarea infrastructurii. Conform spuselor lui Petru Filip, principalele domenii beneficiare ale investitiilor vor fi drumurile si strazile, care vor înghiti 400 de miliarde lei, Directia Patrimoniu a Primariei (200 de miliarde lei pentru scoli, spitale, baze sportive, Cetate, oraselul copiilor), RA Apa-Canal (100 de miliarde lei), OTL (37 de miliarde lei pentru leasingul autobuzelor) si RAPAS (7,5 miliarde lei).
În programul de modernizare a arterelor de circulatie pe 2006 au fost incluse 36 de strazi, spune primarul. În cazul a 23 de strazi vor continua lucrarile demarate anul trecut, restul de 13 fiind strazi care figureaza pentru prima oara în programul de modernizare. Dupa ce în 2005 au fost reabilitate aleile din Nufarul, anul acesta va veni rândul cartierului Rogerius, Executivul intentionând sa aloce 22 de miliarde lei acestui scop.
Zoltan Pengo
Citiți principiile noastre de moderare aici!