Primarul de Budureasa Adrian Magda spune că a inițiat, chiar în aceste zile, demersurile la Comisia Patrimoniului Speologic din cadrul Ministerului Mediului pentru procedura de emitere a autorizației pentru activități în peșteri.
„Nu putea face asta fără a ști de fapt pe ce ne bazăm în demersul nostru. La insistențele inginerului minier Cristian Leon Dan am realizat un material filmat împreună cu specialiștii de la Salvamont Salvaspeo Bihor și acum știm că avem o peșteră de 1.200 m. Comisia va stabili în ce categorie intră peștera, vom demara și un studiu, probabil cu Academia Română. Pentru a face acolo investiții e nevoie să trecem peștera în proprietatea comunei printr-o hotărâre de guvern, deoarece tot ce e în subteran e în proprietatea statului”.
Pe Valea Galbenei
„Extraordinar! Dumnezeule, Doamne. E mai frumoasă decât Farcu”. Asta susține inginerul minier Cristian Leon Dan din Budureasa după ce a intrat în peștera de pe Valea Galbenei împreună cu patru membri ai Salvamont Salvaspeo Bihor, toți beiușeni: Meki, Marius, Sorin și Mihai.
Iar inginerul minier are proprietatea afirmațiilor, deoarece a fost primul om care a intrat în Peștera Farcu.
„Am mai văzut destule peșteri și în Peștera cu cristale de la Farcu am fost primul om de pe planeta asta care a intrat acolo și am amuțit pentru tot timpul cât am privit extraordinarele formațiuni rezultate din incredibila încleștare dintre piatră și apă. Peștera aceasta o egalează! Eram inginer minier la Dobrești, șeful Producției. M-au chemat minerii: Domnule am găsit o galerie și în galerie o gaură. Primul care a intrat acolo am fost eu”, și-a amintit Cristian Leon Dan episodul.
În momentul descoperirii sale, în 1987, Peştera Farcu a fost considerată o adevărată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor. Din acest motiv, Cristian Leon Dan spune că după ce a intrat prin saloanele noii peșteri e gata să nu-și mai dorească ca altcineva să aibă acces acolo.
[eadvert]
În urmă cu 35 de ani
Peștera care ar putea fi o viitoare atracție turistică a fost descoperită în urmă cu 35 de ani de muncitorii forestieri, explică primarul de Budureasa Adrian Magda. Fiindcă accesul e greoi acolo, pe un drum forestier, s-ar putea să fie doar o peșteră de sezon, de vizitat vara.
Cei cinci temerari au descoperit , dincolo, de minunățiile în calcar și un schelet al capului ce pare să provină de la ursus arctos, ursul brun. Speologii și inginerul minier spun că au fost la nivelul cel mai de jos din dezvoltările de pe partea stângă. „Interesant că pârâul curge pe un pat de prundiș de parcă ar fi la suprafață”, consideră inginerul.
Peștera are și un trecut anticomunist de care și-au amintit exploratorii în momentul în care au descoperit urmele unei tabere de exploatare. Se spune că acolo au trăit o vreme partizanii lui Teodor Șușman și câțiva săteni din Budureasa. Ceea ce e veridic fiindcă este clară prezența grupului în zonă, din moment ce istoria consemnează că, Mihai și Lucreţia Jurj, dar şi Oneţ Roman, membri ai grupului erau capturaţi în cadrul unei acţiuni de o violenţă extremă care se desfăşura într-o gospodărie din localitatea Sudrigiu.
„Vom încerca să valorificăm potențialul turistic al peșterii și împreună cu primarul Adrian Magda și cu Consiliul Local Budureasa vom caută modalități de a pune în valoare frumosul de orice fel și nu doar cel turistic din zona noastră. Budureasa va fi stațiune turistică de interes local. Alături de primarul Adrian Magda mă implic necondiționat în acest demers și săptămâna viitoare vom demara și acțiunile privind valorificarea potențialului turistic existent în zona administrată de Primăria Budureasa”, spune Cristian Leon Dan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!